Lukijoilta: Vale, emävale, tilasto?

USA:n presindentinvaalien jälkimainigit ovat aiheuttaneet julkisuudessa paljon keskustelua ihmisten median lukutaidosta. Asia tuli mieleeni, kun katsoin YLE:n klo 20.30 uutislähetystä torstaina 28.1.).

Uutisten ykkösaiheena oli: ”Suomalaisten ykkössuosikki seuraavaksi presidentiksi on Sanna Marin”. Tulokseen oli tultu, kun oli tehty gallup suomalaisille. Asiaa oli kysytty 1591 henkilöltä. Kannatusluvuiksi oli saatu: Sanna Marin 16 %, Olli Rehn 11 %, Pekka Haavisto 9 % ja Jussi Halla-aho, Matti Vanhanen sekä Jan Vapaavuori – kukin 6 %.

Gallupin otanta (1591) on sangen yleinen poliittisissa kannatuskyselyissä. Otinpa ja laskin, montako ihmistä noiden kannatusprosenttien takana on; 16 % on 255 henkilöä, 11 % on 175, 9 % on 143 ja 6 % merkitsee 95 henkilön ääntä kullekin kolmelle – tässä joukossa oli siis yhteensä siis 858 henkilöä.

Aika huikea on tutkimuksesta vedetty johtopäätös, kun Suomessa on käsittääkseni yli neljä miljoonaa äänioikeutettua. Se, mikä jätettiin kertomatta, oli kenelle ne loput 46 % kyselyyn vastanneista (733 henkilöä) olivat tukensa antaneet. Siitä ei puhuttu mitään, että nuo uutisessa mainitut prosentit kattoivat yhteensä vain 54 % tuosta 1591 haastatellun joukosta. Ja, voihan tuon uutisen lukea myös niin, että 84 % suomalaisista haluaa presidentiksi jonkun muun.

Presidentin vaaleihin on kaksi vuotta aikaa ja YLE käynnistää presidenttipelin kuin Ameriikassa konsanaan. Meitä väsytetään jo nyt, joka tuutista tulevilla kuukausittaisilla eduskuntapuolueiden kannatuskyselyillä – vuodesta toiseen. Tähän kun vielä lisätään kuntavaali-gallupit, niin ei päivää ettei kannatuslukuja? Ja gallupin tekijöiden kassakoneet laulavat.

Tulee mieleen jostakin sketsisarjasta tuttu lause ”antakaa armoa!” ja tarjotkaa koronan vuoksi kotiinsa mottiin joutuneille tuollakin rahalla jotain muuta viihdykettä kuin pian sata vuotta vanhoja kotimaisia elokuvia – uusinnan uusintoina. Tai opettakaa meille vaikka sitä median lukutaitoa.

Anneli Manninen

Diplomi-insinööri

Seinäjoki