Lukijoilta: Vanhemmuudesta ei voi koskaan erota

Meillä itse kullakin on erityinen tehtävä tässä elämässä. Näin myös parisuhteessa. Oma osuus ja vastuu parisuhteen kudoksessa on vähintäänkin se puolikas – puhumattakaan vanhemmuudesta. Entä silloin, jos parisuhde rikkoutuu, tulee ero?

Ero parisuhteesta ei päätä vanhemmuutta, joka kestää eliniän. Vanhemmuuden kautta ei vastuullinen ja aikuinen vanhempi voi eikä saa purkaa omaa erokiukkuaan, vihaa ja pettymyksiään. Ja samalla pitää muistaa, ettei ”virheetöntä” vanhemmuutta olekaan, ei ydinperheessä, eronneena tai uusperheen vanhempana.

Tee kuitenkin kaikkesi selvittääksesi oma erovyyhtisi, sillä se on paras tapa tukea lasta. Omasta kokemuksestani ja eroryhmiä ohjanneena tiedän, miten tärkeää lapselle, nuorelle ja jo aikuistuneellekin on kuulla edes jotain hyvää omasta vanhemmastaan, niin sinusta itsestäsi kuin ”exästäsikin”, vaikka hän sinulle juuri tällä hetkellä edustaisikin jotain aivan muuta.

Pyydä ja etsi apua ja tukea kaikilta niiltä tahoilta, joita keksit ja löydät, että viha ja pettymys saisivat terveet väylät purkautua ja sirpaleinen itsetunto rauhassa parantua.

Ja että kaikesta kompuroinnista ja rähmälleen kaatumisestakin huolimatta nousisit entistä vahvempana ja ymmärtäväisempänä itseäsi ja muuttunutta arkeasi ohjaamaan ja siitä jopa nauttimaan!

Eira Viitala

ohjaaja, eroryhmä.fi