Lukijoilta: Perustulo – peruskoulu, mitä yhteistä?

Peruskoulun idea, samoin kuin vaikkapa kirjaston idea, on uskomattoman upea, ja näistä keksinnöistä molemmat myös ovat tehneet järkälemäisen palveluksen sivistykselle ja sivistyksen kautta maamme kansantaloudelle.

Tiedämme, että aikoinaan vastustettiin uudistusta, jossa jokainen olisi oikeutettu samantasoiseen peruskoulutukseen yhteiskuntaluokasta tai taustastaan riippumatta. Hyödyt ovat kuitenkin niin kiistattomia ettei kukaan enää haluaisi peruskoulutusta lakkauttaa, eikö totta?

Perustulon kanssa käynee samoin. Voimme vastustaa perustuloa jos haluamme, mutta miksi? Jos sivistys kuuluu kaikille, miksi ei toimeentulo kuuluisi?

Voisimme kutsua perustuloa vaikka pohjatuloksi, jolloin se kuvastaisi juuri sitä samaa ideaa kuin peruskoulu meidän kaikkien pohjakoulutuksena. Sen päälle jokainen hankkisi itse lisää – joko koulutusta tai rahaa.

Muistellaanpa hetki sitä aikaa, kun kouluttautuminen ei ollut lainkaan selviö, saati että se olisi ollut kaikkien ulottuvilla. Miten vaillinaista kaikki silloin oli?

Nyt, vuonna 2019 puhumme peruskoulusta perusoikeutena, joka kuuluu kaikille. Kaikille kuuluvan peruskoululaitoksen toteuttamisen jälkeen olemme nähneet melkoisen kansantaloudellisen ja sivistyksen nousun maassamme, eikö totta?

Perustulon käyttöönoton kanssa voi käydä täysin samoin – juuri näistä samoista syistä. Varmasti monta asennemuutosta matkalla on vaadittu niin päättäjiltä kuin tavalliselta kansaltakin, mutta muutos onnistui silti. Ja hyvään suuntaan on tultu.

Se kirpaisee, kun asenteensa muuttaa. Mutta tässä valossa se taitaa kannattaa?

Annika K