Pääkirjoitus: Eroon mies-päätteisistä työnimikkeistä?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaa lopettaa mies-päätteisten ammattinimikkeiden käytön. THL:n tasa-arvotiedon keskus julkaisee myöhemmin keväällä ohjeet sukupuolitietoisesta viestinnästä. Osana ohjeita suositetaan mies-päätteisten ammattinimikkeiden korvaamista sukupuolineutraaleilla vaihtoehdoilla.

Selasin ammattinetti.fi -sivustolla satoja työnimikkeitä, eikä joukossa ollut enää monta miespäätteistä duunia.

Ne muutamat jotka löytyivät, ovat nopeasti asiallistettavissa. Ulosottomies voisi olla jatkossa luontevasti ulosottaja. Talonmies on tietysti kiinteistöhuoltaja, samoin laitosmies laitoshuoltaja. Entä voisiko pursimies olla purseri ja samalla logiikalla perämies perseri? En tiedä, aika näyttää ja viisaammat päättävät.

Listalla oli myös palomies. Sen tilalle on joskus ehdotettu pelastajaa. Siinäkin on ongelmansa. Se voi sekoittua toimintatilanteiden uutisoinnissa usein myös paikalla oleviin poliisiin ja ambulanssihenkilökuntaan, pelastajia sillä hetkellä hekin.

Saisiko palomiehestä mitään sukupuolineutraalimpaa, jos johtaisi kantasanasta? Kuten palolainen? Tai palohän?

Olisiko siinä ratkaisu? Suomen kielessä hän-sana viittaa yhtä hyvin mieheen kuin naiseen, ottamatta kantaa sukupuoleen tai sukupuolettomuuteen, ulkomuotoon, uskontoon, puolueväriin tai mihinkään. Hän-pääte ei loukkaisi ketään koskaan.

Ammattinetin listalla mainittiin myös rakennusmies ja kirvesmies. Sukupuolettomina muotoina ne olisivat rakennushän ja kirveshän. Jälkimmäinen tietysti voi vähän kärsiä suomen kielen kauniista taivutuksista.

Silti tätä voisi harkita. Tällä tavalla titteliseksismin riisuminen toimisi molempiin suuntiin. Ennen niin selkeästi naistoimijaan viitannut nimike, messuemäntä, olisi jatkossa ennakkoluulottomassa muodossa messuhän.

Mutta kuinka kutsuttaisiin esimiehiä? Olisiko osastojen johdossa tästä lähin sukupuolineutraalisti esihäntiä?

Tero Hautamäki

Päätoimittaja