Pääkirjoitus: Kuka ottaa ensimmäiset voimanokoset?

Ilmiantakaa se Seinäjoen seudun yritys, jossa nukutaan päiväunet työpaikalla. Heistä voisi tehdä jutun uuden työelämän trendikkäinä edelläkävijöinä.

Esimerkkejä on jo. Espoossa sijaitseva Suomen Messulogistiikka Oy palkittiin viime vuonna siitä, että se on ottanut käyttöön Power nap -päiväunet eli voimanokoset. Firman talouspäällikkö Erika Koski kertoo, että 10–15 minuutin päiväunet poistavat tehokkaasti stressiä, lisäävät luovia ideoita sekä pitävät työilmapiirin positiivisen pirteänä.

Työpaikalla luvan kanssa torkahtaminen on siis viisasta. Noin iso työkulttuurin muutos vaatii kuitenkin uutta ajattelua, eikä sen tuominen työpaikoille ole aina helppoa. Minä ainakin voisin olla valmis heittämään tässä kohtaa sen ensimmäisen tyynyn, mutten ollenkaan lupaa, osaisinko nukahtaa kesken toimituspäivän. Vuosikymmeniä päähän taottu luterilainen työmoraali voisi hannata vastaan ja estää äkkilähdön höyhensaarille.

Faktoja ei voi kuitenkaan kieltää. On tutkien todettu, että vartin tai alle kestävä päiväuni tehostaa työntekoa ja parantaa tulosta. Taustalla on kivikautinen oivallus siitä, että levossa ihminen palautuu. Samalla elimistön vireystaso nousee ja muisti paranee.

Tuo kaikki on työelämän kannalta tuikitarpeellista. Kovin monella työmaalla ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaisia sohvia saati sänkyjä. Jahka ne on hommattu ja jokaiselle hankittu työpaikkatyyny ja -peitto, voidaan ryhtyä suunnittelemaan päikkärikiertoa – eiväthän kaikki voi hornata yhtä aikaa. Mutta kun kullakin on oma varttinsa, ei tarvitse kadehtia toisia.

Aivotutkija, kasvatustieteen professori Minna Huotilainen kertoi tammikuisessa Voi hyvin -lehdessä siitä, kuinka nykyisen työelämän lisääntynyt digitekeminen kuormittaa ihmistä aiempaa enemmän. Tästä syystä Huotilainen kannustaa työntekijöitä virkistäville päiväunille sanoilla: ”Kun ajattelu on kirkkaampaa, työntekokin on tehokkaampaa”.

Samoihin aikoihin luin Iltalehteä, jossa kansanedustaja Juhana Vartiainen kertoi nukkuvansa työpäivän aikana lyhyet nokoset. Herättyään hän tunsi latautuneensa uudella energialla.

Jaa-a, en tiedä, onko meistä umpijäykistä pohjalaisista tutimaan työmaalla vielä 2010-luvulla. Mutta jospa unohdetaan se nukkuminen? Kenties jo pelkkä rentoutuminen voisi ajaa melkein saman asian.

Tero Hautamäki

Päätoimittaja