Pääkirjoitus: Aineeton lahja ei ole aiheeton lahja

Tämä ei ole uutinen: maailma hukkuu tavaraan. Suunnilleen joka huusholli tursuaa yhtä ja toista tarpeellista. Lähipäivinä sitä tulee taas lisää.

Pelkästään sähköelektronisia vimpaimia ja hilavitkuttimia suoltuu markkinoille nopeammin kuin ehdit sanoa kissa. Jonkun mielestä kaikilla tarvikkeilla (joku voi lukea: turhakkeilla) saattaa olla paikkansa myös lahjapaketissa. Ehkä onkin. Minusta ei ole ketään tuomitsemaan, monen keski-ikäisen tavoin omistan itse ihan liikaa tavaraa.

Siksi ja vain siksi muistutan nyt siitä, että tänä jouluna olisi tervettä hilata lahjapaketteja yhä enemmän sinne aineettomaan suuntaan.

Aineettomia lahjoja kannattaa suosia ainakin aikuisten ja miksei jo teinienkin kohdalla. Esimerkiksi eräs työkaverini aikoo antaa 15–20-vuotiaille lahjaksi muun muassa pakohuonepelin, kuntosalikortin ja elokuvalippuja. Kaikki hyviä, helppoja ja mieluisia lahjoja, joita lie toivottukin.

Aineettoman antamisen lista on juuri niin pitkä kuin itse vain keksit. Kun lahjan miettii huolella, saaja huomaa sen kyllä ja lahjan arvo vain kasvaa. Samalla tietysti sinun pisteesi kasvavat lahjan saajan silmissä. Ollaan tilanteessa, jossa kaikki voittavat.

Toki tavaraakin liikkuu joka joulu lähes joka kodissa. Itse odotan vain saavani perinteiseen tapaan mustat, pitkävartiset villasukat. Ne toimivat niin farkkujen kanssa kuin työsandaalin sisässä, yhtä hyvin luistimessa kuin lenkkikengässä. Lisäksi villis on ylivertainen jalkine kotioloissa suhatessa.

Villasukista tulee pehmeä paketti, joka on todella kova. Miettikääpä: Joku käsillä tekemisen taitava uhraa aikaansa ja valmistaa sinua varten jotakin. Onhan se kova juttu.

Joku osaa kutoa ja ommella, toinen remontoida, kolmas huoltaa pyöriä, neljäs tehdä koruja, viides tauluja, kuudes lauluja... ynnä niin edelleen. Monella on taitoja, joita ei ehkä tule lahjamielessä edes miettineeksi.

Lopuksi voisi vielä korostaa käsitettä ”uhrata aikaansa”. Sen merkityksen ymmärtää paremmin vasta kun on tarpeeksi elänyt ja ehtinyt sijoittaa/antaa/hukata aikaansa kuka mihinkin. Sitä mukaa alkaa yleensä huomata, että vastoin nuoruuden luuloa aika ei riitäkään kaikkeen. Sen tajuaminen tekee monen kohdalla ajasta rahaa kalliimpaa.

Pidetään tämäkin mielessä joulupaketteja suunnitellessa. Oman aikansa ja taitonsa antaminen jossain muodossa, vaikka nikkarointi- tai leivonta-apuna, voi olla yksi parhaista lahjoista.

Hyvää joulua kaikille Eparin lukijoille!

Tero Hautamäki

Päätoimittaja