Pääkirjoitus: Biojäteastiallasi ei ole nälkä

Synnintunnustuksen aika. Minulla on ollut aina ruokaillessani tapana jättää pieni leivänkannikka syömättä. Mahalaukkuun ei muka enää mahdu pientä, sentti x sentti leivänreunaa. Moinen tapa on onneksi helppo muuttaa yhdellä käden liikkeellä. Nykyään pyrin syömään sen mitä lautaselle kippaan.

Maailmanlaajuisen ruokahävikkiongelma ratkaisu onkin jo isompi pala purtavaksi. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin järisyttävät 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Määrän on arvioitu tuottavan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin noin 100 000 henkilöautoa. Ja nyt oli kyse siis pelkistä kotitalouksista. Ravintoloissa ruokaa päätyy roskiin sen päälle vielä 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa.

Tuskin kukaan meistä pystyy täydellisyyteen tässäkään asiassa, mutta jos ruokaa roskiin heittäessä tuntee piston rinnassaan, on jo oikeilla jäljillä. Alla on näppäriä vinkkejä, joilla voit estää hävikkiä ja auttaa niitä, joiden nälkä on omaasi suurempi.

ResQ Club on äppi, jolla estät ravintola-annosten roskiin päätymisen lunastamalla ne edulliseen hintaan itsellesi. Seinäjoella ResQ Clubista saa yli 22 ravintolan annoksia. Ruoka varataan äpillä ja se noudetaan ennen ilmoitetun noutoajan päättymistä ostoskuittia näyttämällä.

Seinäjoen Kaks’Kättä -työpajan aulasta löydät yhteisen jääkaapin, jonne voit tuoda ruokaa ja josta voit hakea ruokaa. Ruoka voi olla itsetehtyä tai ruokatarvikkeita.

Ruokapankin joulukeräys on alkanut. Ruokapankki välittää maksutonta ruoka-avustusta tilapäisesti vaikeassa elämäntilanteessa oleville kotitalouksille.

Ruokapankki ottaa vastaan lahjoituksia ensijaisesti rahan muodossa, Mahdollista on lahjoittaa myös avaamattomia ruokatarvikkeita, joissa on päiväystä jäljellä.

Sekä hävikki että hyvät teot koostuvat pienistä murusista.

Unna Takalo