Pääkirjoitus: Bongaa tulevat MM-tähdet omalla kylällä

Venäjällä pelatuissa jalkapallon MM-kisoissa nähtiin iso nippu nuoria futislahjakkuuksia. Ykkösenä hymyili kisat voittaneen Ranskan Kylian Mbappe, 19 vuotta.

Neljän vuoden kuluttua MM-kisat pelataan ilmeisesti Qatarissa, missä Eurooppa tulee jälleen olemaan vahva. Tulevien MM-kisojen eurotähtiä voi juuri nyt katsastaa Seinäjoen ja Vaasan stadioneilla. Maanantaina alkaneet nuorten U19-ikäluokan EM-kisat tuovat Pohjanmaalle kymmenittäin tulevia A-maajoukkuepelaajia kahdeksasta Euroopan kärkimaasta. Melkoista herkkua futisfaneille. Vuoden 2022 kisoja katsoessa kelpaa sitten polleana todeta, kuinka ”tuokin kaveri tuli bongattua livenä Joupiskan juurella.”

Lipunhinta ei voi olla kellekään syy jättää EM-pelit kotikylällä väliin. Kun sijoittaa kympin tai jopa alle, näkee vauhtia ja taidokkaita tilanteita varmasti enemmän kuin keskiverrossa Veikkausliigaottelussa. Näin tohtii väittää jo sillä perusteella, että kisoissa esiintyy nykyisiä tai tulevia pelaajia muun muassa sellaisista sarjoista kuten Englannin Valioliiga, Italian Serie A ja Ranskan La Ligue. Jälkimmäisessä pelaa myös yksi Suomen joukkueen kuuma nimi, tammikuussa Rovaniemeltä Ranskan Caeniin siirtynyt laituri Timo Stavitski, joka täytti tiistaina 19 vuotta.

Stavitskin ja muiden huippujen näkemisellä toisitoimissa on takuulla kannustava merkitys lähiseudun junioreille. Kun Euroopan nuoret leijonat kirmaavat samalla nurmella jolla moni junnu on jo itsekin juossut, ei sillä voi olla kuin kohottava vaikutus – vielä minäkin joku päivä!

Suomella on kisoissa kova lohko, jossa pelaavat lisäksi Italia, Portugali ja Norja. Näistä edelliset otellaan Vaasassa, jälkimmäinen Seinäjoella.

Meidän täällä täytyy porukalla pitää huoli siitä, ettei vuonomaan kaato jää kiinni ainakaan kannustuksesta!