Pääkirjoitus: Entä jos olisi Talvi-Provinssi ja -Tangot?

Lehdistä on saatu lukea, kuinka hallituksen korona-exit-suunnitelma ei ole tarjonnut toivottua konkretiaa kesän isoille tapahtumajärjestäjille.

Seinäjoen heinäkuu esimerkiksi näyttää haastavalta. Välillä 1.–18.7. pitäisi kuopaista pystyyn kolmet kemut: ensin Provinssi, sitten Tangot ja lopuksi Vauhtiajot.

Lähiviikkoina niistä jokaisen on ratkaistava kesän kohtalo. Vauhtiajot tuskin peruvat kokonaan, vaan tekevät ainakin viimekesäisen toteutuksen.

Sen sijaan Provinssi ja Tangot saattavat pahimmassa tapauksessa peruuntua. Jos niin kävisi, pyytämättä heitän siihen skenaarioon pöllön idean kolmen vuoden takaa. Tuolloin mainitsin tällä palstalla ajatuksen Talvi-Provinssista, jollaisen kenties voisi järjestää Seinäjoki Areenassa noin 5 000–6 000 ihmiselle.

Talvi-Provinssiin voisi maisemoida kesäistä tunnelmakuvaa Törnävänsaaresta valtaville printtikankaille. Päälavan lisäksi voisi olla vanhaa saarilavaa muistuttava valkoinen kakkoslava – nostalgiapommi meille kalkkiksille.

Areenan pihassa olisi pätkä tuttua ponttonisiltaa, jota pitkin siirryttäisiin symbolisesti festarimoodiin. Ulkona olisi myös rivi lämmitettyjä bajamajoja kesän festari-iloista muistuttamassa.

Talvi-Provinssin vetonauloiksi riittäisivät kotimaiset nimet. Perjantaina olisi rento aloitus, lauantaina menoisa pääpäivä ja sunnuntaina iisi fiilispäivä – joka päättyisi ajoissa, jotta väki ehtisi iltajuniin.

Jos Talvi-Provinssi olisi tyyliin tammi-helmikuussa, liput menisivät viimeistään joululahjoina kaupaksi jo ennakkoon. Parin kuivan festarikesän jälkeen ei voisi veikata muuta kuin räjähtävää kysyntää.

Sama konsepti voisi toimia myös Tangomarkkinoilla, jonka laulukilpailut jo Areenassa ovatkin.

Talvi-Tangoilla purisi kesäinen lavaromantiikka. Valkokylkisiä koivuja pystyyn, järvi- ja rantamaisemaa printtikankaille ja tyylitellyt tanssilavat eri puolille Areenaa. Jonnekin verhojen taa vielä hämyinen salakapakka Buenos Airesin henkeen.

Ajatus talvikemuista ei ole uusi. Suomessa esimerkiksi Ruisrock teki helmikuussa 2019 talvitapahtuman Turun Logomossa festarin täyttäessä 50 vuotta.

Konsepti on siis alan ihmisillä tiedossa. Voi olla, että sitä on ehditty jo täälläkin laskeskella moneen kertaan.

Mitä koronaan tulee, koko Suomi lie kahdesti rokotettu viimeistään alkuvuodesta 2022.

Silloin sisätiloissakin voisi kenties mahdollisesti hipata ilman maskia. Jännittävä ajatus.

Tero Hautamäki

Päätoimittaja