Pääkirjoitus: Etäpikkujouluissa voit hölmöillä rauhassa

Mikäli tänä vuonna pikkujouluja pidetään, ne pidetään monin paikoin etänä.

Kurjaa ja olematonta, kuulee sanottavan. Ehkä. Mutta entä jos sellainen pikkujoulu voisikin olla hauska, kerran elämässä -kokemus. Miksi et ottaisi siitä iloa irti.

Oletetaan, että työnantaja toimittaa kotiisi juhlaruuan ja viinipullon. Näin monissa firmoissa on päätetty tehdä.

Kun ruokalähetys saapuu, katat sen koneen ääreen, missä etäyhteys muihin on jo auki. Kaikilla näyttää olevan ykköset päällä – ainakin yläosa. Juhlapuheita pidetään.

Kun häränselys on syöty ja työnantajan tarjoamat viinikaadot kilistelty, seurustelet ruudun kautta työtovereittesi kanssa. Olet yksin kotona, mutta viinin vaikutuksesta alat silti vilkuilla ympäristöä sillä silmällä.

Ehkä olet joskus salaa haaveillut pienestä pikkujouluflirtistä, mutta aina tiennyt, ettei moiseen pidä sortua. Nyt päätät hullutella ja tehdä sen koronaturvallisesti – koetat hurmata itse itsesi peilin edessä.

Lähdet leikkiin ja aloitat silmäpelin kanssasi. Alkuun esität vaikeasti tavoiteltavaa. Vain hölmö hyppää suin päin edes omaan kelkkaansa.

Jään sulattavana iskureplana heität: ”Mitä noin mukavannäköinen kaveri/kimuli tekee tällaisessa murjussa?”

Tiedustelet, saisitko tarjota drinkin. Juttelet peiliin rennosti niitä näitä. Naurat heijastuksesi vitseille ja olet kiinnostunut siitä, mitä hänelle kuuluu – vaikka tyypin jorinoissa olisikin parantamista.

Illan edetessä alat kehua seuralaistasi yhä vuolaammin. Samalla huomaat itsetuntosi kohenevan. Jos olet kuiskuttelijatyyppiä, saatat nojata lähemmäs peiliä ja hyräillä iskelmää ”Sua lemmin, kuin järjetön mä oisin...” (Jos huomaat hyräileväsi, tiedät olevasi – tai ainakin alat olla tukevasti humalassa.)

Jatkoille lähtöönne et tarvitse taksia. Riittää, kun raahaat peilin toiseen huoneeseen. Kun lopulta kaadut(te) sänkyyn, nukahdat omaan kainaloosi. Aamulla heräät vailla pikkujoulumorkkista ja naurat koko jutulle.

Edellisellä kevennyksellä yritän sanoa, että ankeudesta voi tehdä spesiaalia maksimoimalla kurjuus niin, että se muuttuu lähes hauskuudeksi.

Jos räväkimmät uutiset pitäisivät kutinsa, Yhdysvalloissa jaettaisiin ensimmäisiä koronarokotuksia jo 12. joulukuuta. Tuolla vauhdilla piikki etenisi alkuvuodesta Eurooppaan ja sitä myöten keväällä Suomeenkin.

Lähiviikkoina sinulla voi olla ainutlaatuinen tilaisuus viettää elämäsi ensimmäiset ja viimeiset etäpikkujoulut.

Tero Hautamäki päätoimittaja