Pääkirjoitus: Etkös lähdekin ottamaan yhdet terävät?

Etkös lähdekin ottamaan yhdet terävät meikäläisen – ja monen muun – seuraksi?

Ajoitus toki riippuu terveydentilastasi ja iästäsi. Jos olet minua oleellisesti vanhempi tai sinulla on perussairauksia, pääset piikille ennen meikää.

Veikkaan, että minun kohdallani koronarokote on totta huhti–toukokuussa. Neulaa odotellessa pitää vain jaksaa – no, odotella. Pukeutua maskiin, pestä käsiä, desittää ja säilyttää etäisyys.

Noista toimista ei voi luopua ennen kuin joku todellinen tietäjä antaa luvan. Sitä odotellessa.

Tiistaina Britanniassa alettiin jakaa rokotuksia ensimmäisenä Euroopan maana. Tammikuussa homma pääsee toivottavasti käyntiin myös Suomessa. Presidentti Sauli Niinistö on ilmoittanut ottavansa annoksen heti kun jonolaki suo.

Luotettavan päämiehen esimerkki on tärkeä, koska se varmasti lieventää ilmassa leijuvaa rokotevastaisuutta – jota voi pitää yllättävänä ilmiönä Suomessa.

Ylen tutkiva toimitus MOT julkaisi maanantaina kiinnostavan selvityksen siitä, miksi osa suomalaisista ei halua ottaa koronarokotetta.

Salaliittoteorioille saattoi vain pyöritellä päätään. Yhden perustelun sen sijaan saattoi hyväksyä. Sen nimi oli Pandemrix. Sikainfluenssarokote aiheutti kymmenen vuotta sitten narkolepsiakohun. Ikävä muisto elää yhä.

Tutkijoiden mukaan koronarokotteeseen ei kuitenkaan sisälly tuota vaaraa, eikä muitakaan. Minä uskon heitä.

Ylen mainiossa jutussa – tutustukaa siihen Areenassa – annettiin esimerkki siitä, miten kansalaisten rokote-epäröinti voi vaikuttaa epidemian päättymiseen. Ellei riittävän moni ota piikkiä, voi pahimmillaan käydä niin, ettei viruksen kierto pysähdykään.

Se voi jäädä keskuuteemme pörräämään ja aiheuttaa siellä täällä epidemiapyrähdyksiä ties miten kauan.

Huh. Tuo on varsin kylmäävä tulevaisuudenkuva.

Haluammeko nykytilanteen loppuvan vai jatkuvan loputtomiin?

En tiedä teistä. Minusta tämä alkaa olla jo nähty. Voisi sitä rennomminkin elää.

Ottamalla vuorollasi rokotteen voit edesauttaa epidemian sammumista. Samalla suojelet vanhuksia ja riskiryhmiä, autat talouden elpymistä ja varmistat, että voit pitää ensi kesänä hauskaa koko rahan edestä.

Vaan ystävähyvä, älä hosu päätöksessäsi. Jokainen voi miettiä asiaa rauhassa joulun yli ja pitkälle ensi vuoteen.

Jos piikki pelottaa, voin tulla tohorittajaksi. Mennään yhdessä. Napataan neulat ja tintataan terävät.

Tero Hautamäki

päätoimittaja