Pääkirjoitus: Hän käveli Epariin risut raskaana ristinään

Alkuviikosta Eparin toimitukseen tuli Seinäjoen keskustassa kerrostalon kakkoskerroksessa asuva vanhempi nainen. Hän lähestulkoon itki avautuessaan kiusaamisestaan kotinsa naapurustossa. Kiusaaminen oli alkanut tänä syksynä Eparin risut-palstan pohjalta.

Joku oli lähettänyt risuja siitä, että hänen menemisiään seurataan vastapäisestä kerrostalosta. Vähän myöhemmin oli vastarisu, jossa todettiin, että ”minulla on oikeus katsella asuntoni ikkunasta” ja niin edelleen. Nyt jotkut tämän rouvan naapurit ajattelevat, että hän on tuon vastaviestin lähettänyt. Tarkistimme asian Eparin sähköpostista, eikä lähettäjä ollut tämä kyseinen vanhempi nainen. En tiedä, lukevatko ilkkujat tätä, mutta jos, niin viimeistään nyt voisi olla sopiva hetki lopettaa.

Ruusujen ja risujen kaltaisia palstoja eri lehdistä lukemalla oppii sen, että murheet ja ilonaiheet ovat usein samankaltaisia ympäri maata. Ihminen ei hevillä muutu, vaikka maisemat muuttuvatkin.

Valitettavasti asiattomia viestejä tulee palstalle toisinaan, ei onneksi läheskään joka viikko. Silti toimitus on saanut soitella joidenkin tekstien perään ja tarkistaa asian paikkansapitävyyttä.

Tämän perusteella joitakin viestejä on hyllytetty ja lähettäjän nimi pantu visusti muistiin. Eräs rumimmista tapauksista oli firma, joka yritti härskisti mustamaalata kilpailijaansa. Hävetkää.

Toimituksella on oikeus ja velvollisuus hoitaa palstaa kuin kukkamaata. Me myös koetamme katsoa, ettei kenenkään henkilöä ehdoin tahdoin loukata tai muuten aiheuteta vahinkoa. Lokakuun alusta lähtien olemme lisänneet palstalle jonkin aiheeseen sopivan kuvituskuvan lukuarvon kasvattamiseksi entisestään.

Ruusut ja risut on kansalaisjournalismia parhaimmillaan. Palsta on kuin kaupunkikulttuurin vahtikoira ja salainen agentti, jolta ei jää mikään huomaamatta, olipa kyseessä hyvä tai huono palvelu, kanssaihmisen kädenojennus tai toisen ajattelematon törppöily. Voisi väittää, että moni asia on kaupungissa parantunut ruusujen ja risujen vaikutuksesta. Parhaimmillaan voimaannuttavaa palstaa on ilo ja hyöty lukea. Siksi moni kääntääkin sen ensimmäisenä esiin Eparin saatuaan.

Laittakaa siis ruusuja ja risuja tulemaan jatkossakin, palsta on yksi 92-vuotiaan aviisimme helmistä ja toivottavasti sellaisena pysyy. On suuri rikkaus, että lehdellä on aktiivisia lukijoita, joilla tarvittaessa pysyy kynäkin kädessä. Kannetaan yhdessä vastuuta meitä kaikkia palvelevasta palstasta.

Tero Hautamäki

Päätoimittaja