Pääkirjoitus: Hän on vaihtoehto, hän taas tulevaisuus

Viikonloppuna ajellessa silmään pistivät monet tienvarsien vaalimainokset. Yksi ehdokas lupaa olla vaihtoehto, toinen tulevaisuus. Kumpikin kuulostaa asialliselta hankkeelta.

Matti Nykästä mukaillen – jokainen vaihtoehto on mahdollisuus, jokainen tsäänssi tulevaisuus. Eli suunnilleen: on omista valinnoista kiinni, millaista maailmaa ympärilleen rakentaa.

Seuraavan 2,5 viikon aikana kaikki voivat vaikuttaa kotikulmiensa tulevaisuuteen. Sen sijaan jos ei äänestä, ei ole jatkossa oikeutta haukkua surkeita päätöksiä sen enempää kuin kehua loistavia linjauksia. Älä siis sulje itseäsi ulos oman elämäsi kahvipöydistä.

Kuntavaaleja sanotaan usein henkilövaaleiksi. Se on pitkälti totta. Tuttu tai tutuksi luultu ehdokas saa luottamusta ja ääniä yli puoluerajojen.

Tuttu tai tuntematon, kovaa duunia he tällä hetkellä tekevät. Paras tapa kunnioittaa tuota työtä on äänestää.

Vastailin viikonloppuna Ilkka-Pohjalaisen verkkosivuilta löytyvään vaalikoneeseen. Siihen on räätälöity kysymyksiä, jotka koskettavat parhaiten eteläpohjalaisia kuntia ja päätöksentekijöitä.

Vaalikone on hauska värkki. Käykää ihmeessä tekemässä ja kokeilemassa useampaakin. Ei sitä ehdokkaan löytämiseksi välttämättä tarvita, mutta vaalien alla se on asiapitoista ajanviettoa. Sitä paitsi on hauska katsoa, kenen kanssa saavuttaa eniten tai vähiten samanmielisyyttä prosenteissa mitattuna.

Olen yleensä aina äänestänyt vasta virallisena vaalipäivänä. Tänä vuonna ajattelin rikkoa rutiinin. Uskon kirjaavani ennakkoääneni ehdokkaalleni viimeistään 8. kesäkuuta mennessä.

Tuntuu, että poikkeusvuonna sopii tehdä poikkeus ja poiketa johonkin drive in -telttaan tai muuhun puolijännittävään ennakkoäänestysmiljööseen. Samalla olo kevenee, kun luopuu painavasta äänestään yhteiseksi hyväksi.

Tero Hautamäki

päätoimittaja