Pääkirjoitus: Hiihtoloma tulee, anna armoa itsellesi

Hiihtolomakausi on käsillä. Etelä-Suomessa lomaillaan jo, meidän vuoromme on ensi viikolla. Loma tekee hyvää paitsi lapsille, myös meille arjen raskauttamille aikuisille.

Koska nyt ei voi parhaalla tahdollakaan hiihtää ja luistelukin on huonoa, se tarkoittaa muita rentoutumiskeinoja. Jos ulkona sataa vettä, näe sen kevään vauhdittajana ja syynä viettää aikaa sisällä.

Ulkoliikuntaa ei silti kannata täysin laistaa, se kun tekee niin julmetun hyvää. Sitä paitsi, ulkoilun jälkeen lomaherkutkin maistuvat paremmilta. Lomalla kannattaakin tavoitella vähintään hienoista painonnousua. Sen jälkeen tiedät olleesi breikillä.

Lomalla tee mitä huvittaa, roiku vaikka puhelimella. Someta suorastaan rajusti, jotta olet somekylläinen kun arki taas alkaa. Älä silti laiminlyö tilaisuuksia fyysisiin suhteisiin puhelimen takia.

Valvo jos huvittaa ja nuku myöhään. Hanki alkoholia, jos tekee mieli. Kaada kuitenkin kultivoituneesti. Humalassa oleminen on hukattua aikaa. Hiipivä hiprakka, jolta katkaiset siivet oikeaan aikaan – se on juomisen taidetta.

Töllää elokuvia, tv:stä tai suoratoistosta. Ahmi sarjoja jaksokaupalla kuin teini. Syö sipsejä. Juo limsaa. Käytä karkkeja. Muista jäätelön ihanuus talvellakin.

Mene kirjastoon, kuuntele hiljaisuutta, rauhoitu ja nauti. Lue tyylikkäitä lehtiä, ainakin Apilassa niitä piisaa. Lainaa kirja tai pari. Kirjastossakin voi seikkailla kokeilemalla jotakin uutta – ehkä runoja? Jos ei nappaa, jätä kesken ja vaihda kirjaa.

Lämmitä sauna tai käy uimahallissa, tartu käsityöhön ja nikkaroi, leivo pullaa, paista pizzaa – iloitse tuoksuista ja pienistä onnen hetkistä.

Jos kanssasi hiihtolomailee lapsia, älä anna sen häiritä, vaan sovella niin, että kaikki voittavat.

Tero Hautamäki

päätoimittaja