Pääkirjoitus: Huomio – pidä varasi, kun autat muita

Pidä varasi, kun autat muita: sillä voi olla salakavalia myönteisiä terveysvaikutuksia. Pahimmassa tapauksessa se voi pidentää elinikääsi!

Näin kirjoittaa filosofi Frank Martela uudessa, erinomaisessa kirjassaan Elämän tarkoitus.

Martelalle yksi merkityksellisen elämän kulmakivistä on hyväntekeminen toisille. Ajatusta tukevat tutkimukset eri puolilta maailmaa. Muiden auttamisen on todettu korreloivan paitsi pitkän iän, myös terveemmän ja onnellisemman elämän kanssa.

Jos siis itsekkäästi haluat pelata omaan pussiin, kannattaa tehdä muille hyvää – suurin voittaja olet sinä.

Näinä outoina aikoina hyväntekemiselle riittää kohteita. Auttamisen ei tarvitse olla iso asia: se voi olla toiselle kaupassakäyntiä, siivousta, pieni lahjoitus, palvelun ostaminen, kuulumisten kysyminen hymyilevän videopuhelun kera – you name it.

Martelan mukaan on kuitenkin oleellista muistaa, että ”ihmisten miellyttäminen ja ihmisten auttaminen ovat kaksi eri asiaa”.

Auttajan hyvinvointi ei lisäänny, jos hän kokee toimivansa painostettuna. Auta siis niitä, joita haluat auttaa. Älä niitä, jotka sitä sinulta tivaavat.

Omilla kriisinajan auttamisillani en voi paljon kerskailla, mutta yhteen tempaukseen olen sangen tyytyväinen.

Viikko takaperin ajelimme perheellä maalle anoppilaan. Jätimme auton kauemmas, hiivimme puutarhaan, sytytimme ulkogrilliin tulen tuomillamme puilla ja paistoimme muutaman makkaran. Mausteet, termarikahvit ja kaupan pullapussin katoimme puutarhapöydälle. Vaimo kun organiseerasi, kaikki sujui alusta loppuun hygieenisesti.

Kohta kaksi iloisesti yllättynyttä karanteenilaista seurasi touhua tuvan ikkunasta. Kuulumisia vaihdettiin tuuletusluukusta, naurettiin ja vitsailtiin. Sitten olikin kaupunkilaisten aika poistua ja päästää kasikymppiset riskittömästi yllätyspiknikille.

Kotimatkalla täsmäiskun suorittaneella osastolla oli hymy herkässä. En yritä väittää, että tuo pieni autahdus olisi pidentänyt elinikääni, mutta tuskin lyhensikään.

Sen tiedän, että toisten ilahduttaminen tuntui hyvältä ja antoi virtaa.

PS. Samankaltainen, hygienisoitu karanteenipiknik on vielä toteuttamatta omille vanhemmilleni. Ei hiiskuta operaatiosta toistaiseksi mitään, mutta viimeistään vappuna iskemme Hyllykalliolle.

Tero Hautamäki

päätoimittaja