Pääkirjoitus: Hyvä mies tai nainen – rojahda sohvalle

Hyvä mies tai nainen – rojahda sohvalle.

Näin neuvoo Helsingin yliopiston mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen. Uskon aina tiedemiestä ja -naista. Eritoten nyt, kun on kyse sohvailun ja kotoilun terveellisyydestä.

Keski-Rahkonen avaa uudessa Kotivinkissä nollausmenetelmäänsä, jonka monet vanhat pohjalaisisännät ovat osanneet jo kauan. Ymmärrykseni mukaan nykyisin myös monet pohjalaisemännät. Se on hyvä se.

Professori kannustaa reilusti tunnin, kahden tai peräti koko illan, jopa viikonlopun mittaiseen nollaukseen. Jutusta kannattaa ottaa opiksi ja soveltaa omalle kohdalle.

Kaikesta mainitusta en kuitenkaan ole samaa mieltä. Jutussa siteerataan myös onnellisuustutkimusta, jonka mukaan ihminen on onnettomin, kun hän matkustaa töihin tai töistä kotiin.

Enpä tiedä. Niin voi olla Hälssinkkissä, missä ruuhka tai julkisilla matkustaminen voi olla työlästä ja ressaavaa.

Minä maalla asuvana yritän pyöräillä aina kun kykenen. Sen jälkeen ei yleensä ole kovin onneton olo, ei edes töihin mennessä, saati kotiin tullessa.

Jutussa siteerataan toistakin tutkimusta. Sen mukaan heteropariskuntien naiset kantavat tutkitusti miehiä suuremman vastuun kotitöistä.

En väitä vastaan. Yleistyksen sijaan olisi kuitenkin oleellista eritellä, puhutaanko omakotia asuvasta heteropariskunnasta, jolla on kulkuvälineitä ja mukuloita, vai heteropariskunnasta, joka kaksin asuu kerrostalokaksiota keskustassa.

Minulla on kokemuksia ja tarkkoja havaintoja kummastakin.

Jos puhutaan omakotitalollisista, uskallan väittää, että heteropariskuntien miehet kantavat naisia suuremman vastuun kodin teknisistä huoltotöistä kivijalasta kattoon, ulkona ja sisällä. Tämän lisäksi harva nykymies on toimeton tai avuton niissä perinteisimmissäkään kotitöissä.

Notta. Se siitä.

Onko miehillä silti keskimäärin helpompaa kotona? Uskon, että on.

Se johtunee pitkälti siitä, että mies on juuri sen verran naista yksinkertaisempi olento. Mies ei aina ymmärrä kaikkia elämisen finessejä eikä aina näe mahdollista kauneutta – tai kauheutta – ympärillään naisen tavoin. Tavoin, jotka vaativat naista välittömästi puuttumaan asioiden ja esineiden järjestykseen, vaikka se kuinka rasittaisikin päätä ja kroppaa.

Ei oo helppoo olla mies, muttei nainenkaan. Kumpikin tarvitsee toiselta tukea kotoiluun ja löhöilyyn.

Tero Hautamäki