Pääkirjoitus: Hyvässä kylässä väki kasvattaa toisiaan

Viime lauantaina Hallilan alueen väkeä kerääntyi ensi kertaa järjestettyyn Raittifestiin mukavasti, noin 150 ryhdikästä päätä.

Kyläjuhlan ohjelmassa oli vain vähän kuivia puheita, paljon hyvää musiikkia, nisukaffei ja makkaraa. Ihmiset näkivät toisiaan, vaihtoivat kuulumisia ja kehuivat asuinaluettaan. Omakehu sai haista, koska oltiin itseksemme. Olipa muutama entinen hallilalainen junaillut itsensä pääkaupunkiseudulta asti kotikonnuille herkistymään.

Tunnelmaa toivat jälleennäkemiset, vilttikirppikset ja lasten talent-show, joka on aina yhtä liikuttava tapahtuma. Se on myös hirmu tärkeä. Miettikääpä: lapset saavat esiintyä vieraita vilisevälle yleisölle ja kumartaa äänekkäille aplodeille. Se, jos mikä, vahvistaa heitä. Samalla kun taputtaa, jokainen yleisössä lunastaa osuutensa sanonnassa, jonka mukaan ”koko kylä kasvattaa lapsia yhdessä”.

Lapsia varten paikalla oli myös kaikissa elämän väreissä loistanut sirkuspurje, sellainen, joka heilautetaan ilmaan ja jonka alle saa pujahtaa värikylpyyn.

Eräs aikaansa seuraava adultti huomautti heti: ”Jaahas, sateenkaariviitta – pride-viikko julistettu alkaneeksi.”

Hyvin bongattu J.P., käynnissä tosiaan on pride-viikko. Sen tarkoitus on antaa ääni sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville ja juhlistaa tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta sekä ihmisoikeuksia.

Vaikka Suomessa tämäkin asia on verraten hyvällä tolalla, on suvaitsevaisuus edelleen yksi tärkeä teema, jonka puolesta tarvitaan sitä koko kylää kasvattamaan.

Onneksi pride-kysymyksissä moni on saanut huomata, että ne ovatkin lapset, jotka kasvattavat vanhempiaan.

Kuten eräs neiti taannoin muotoili: Jos olet, ja kun kerran olet – A) homo (ihminen) B) sapiens (viisas) – käyttäydy sen mukaisesti kaikkia kohtaan.

Tero Hautamäki