Pääkirjoitus: Isä ”osti” lapsensa äänen – tekikö rikoksen?

Hyllykallion Prisma toissailtana kello 19.36. Leiman saatuani suljin kirjekuoren, pujotin sen isompaan kuoreen, allekirjoitin ja hymyilin.

Sinne meni. Ääni annettu. Toimittajana kehtasin kysyä ja sain tietää, että olin maanantaina 1072. äänestäjä tuolla vaalipaikalla. Yhtä vilkasta oli ollut koko ennakkoviikon ajan.

Päädyin Prismaan, koska kävin samalla reissulla lapsuuskodissani ja halusin mahdollisimman arkisen äänestyskokemuksen. Siinä meitä jonotteli miehiä ja naisia Alkon sisäikkunaa nojaten. Kullakin kuumotti kädessä tärkeä lappunen. Jono veti sutjakasti. Kaikilla tuntui olevan ehdokkaansa numero kirkkaana mielessä.

Vaalijonossa kuuli pientä vitsailuakin, mutta päivän paras kommentti taisi tulla kotikeittiössä teini-ikäisen tyttären suusta. Hän oli kuunnellut ruuanlaiton lomassa äitinsä kanssa radiosta Apila-kirjaston vaalitenttiä paikallisten ehdokkaiden pistäessä parastaan. Eräs alueen vanhempi miesehdokas oli briljeerannut tyyliin: ”Ilmastonmuutosta selvästi liioitellaan”, johon meirän teini: ”Aijaa! Kas kun ei sano, että Maa on litteä!”

Haluan jakaa toisenkin tosijutun lapsesta ja vaaleista. Tämä on aika paljon arveluttavampi. Ystäväni asuu suuressa rannikkokaupungissa, missä hän kävi jo torstaina alle parikymppisen poikansa kanssa ennakkoäänestämässä. Autossa isän lompsasta livahti sininen seteli jannulle, joka piirsi äänestyslappuun isänsä suositteleman numeron.

Kuulin tapahtuneesta sunnuntaina puhelimessa. Tietäkää, että tuomitsin teon jyrkästi ja syytin ystävääni jopa rikollisesta lahjonnasta. Taisin kyllä vähän naurahtaakin.

Nimittäin puolustus kuului siten, että ”pojalle olisi pitänyt kumminkin antaa parikymppiä viimeistään lauantaina. Nyt sain sentään vähän vastinetta rahalle.”

Isä oli myös perustellut pojalleen kyseisen ehdokkaan sopivan yhtälailla pojan aatemaailmaan. Jälkikasvun vastaus oli ollut luottavaisen tyly: ”Ääh, jos se kerran on hyvä tyyppi, käy mulle”.

Kysymys kuuluu, oliko tapauksen isä häikäilemätön pelimies vai lastaan rakkaudella ohjaava vanhempi? Sanoisin, että vähän kumpaakin.

Jos et tuon nuoren miehen tavoin tiedä, ketä äänestää, kysy neuvoa luottohenkilöltäsi, mutta päätä itsenäisesti. Jos jätät äänestämättä, suljet samalla itsesi ulos kahvipöytäkeskusteluista neljäksi vuodeksi. Viittaan siihen, että kahvipöydässä kuuluu aina vähän valittaa, kuinka maa makaa ja kaikki on ”...........” syytä.

Jos on jättänyt äänestämättä, ei ole myöskään oikeutta valittaa. Mistään.