Pääkirjoitus: Joko nyt on maauimalan aika?

Koko kesän jatkuneet helteet ovat saaneet väen vilvoittavien vetten ääreen. Yleisiä uimarantoja ei Etelä-Pohjanmaalla liiaksi ole, koska järviäkin täällä on sen verran naftisti, että niitä pitää tehdä itse.

Vierailin kesälomalla Kokkolassa. Kaupungissa piisaa merenrantaa, mutta halusin testata paljon kehutun uimahallin. Sinne houkutti erityisesti kylpylämäisen uimahallin maauimala. Siellä lapsien on turvallisempi hyppiä ja pomppia kuin vieraissa vesissä. Vanhemman rouvan mieleen taas ovat uinnin jälkeiset sauna- ja peseytymismahdollisuudet.

Paikka oli upea. Ulkoaltaasta oli rajattu kaistaleet vesijuoksijoille, kuntouimareille ja vapaammin polskiville. Kokonaisuuden kruunasivat vesiliukumäki ja savusaunat. Aidatulla piha-alueella oli myös nuotiopaikka, jonka äärellä uimahalliin koko päiväksi retkelle lähteneet saivat paistaa makkaraa ja syödä evätä. Jos halusi lounastaa fiinimmin, pystyi kahvilasta tilaamaan pientä purtavaa altaalle ja napostelemaan herkkuja vaikka aurinkotuolissa maaten. Meno altaan ympärillä näytti hyvin samanlaiselta kuin kesälomareissulla Italiassa. Viereisellä kaistalla uinut nainen totesikin, että uimahallipäivä on monelle lapsiperheelle kuin pikamatka ulkomaille.

Paikkaa ihaillessa tuli heti mieleen, että Seinäjoella on uimahallin takana hyvin samantyylinen, rauhallinen puistoalue. Kun ulkoallas olisi uimahallin yhteydessä, pystyttäisiin meilläkin hyödyntämään jo olemassa olevia puku-, sauna- ja pesutiloja. Nykyinen vedenpuhdistusjärjestelmä ei ulkoalueiden puhdistukseen riittäisi, mutta se uudistettaneen joka tapauksessa uimahallin laajennuksen yhteydessä.

Uimahallin peruskorjaus ja laajennus ovat olleet esillä jo pitkään. Nyt remontti on merkitty liikuntapaikkojen rakentamissuunnitelmaan. Uudistuneen uimahallin kaavaillaan valmistuvan kolmen vuoden kuluttua.

Uimahalliremppa on liikuntapuolen seuraava suurhanke. Se otetaan käsittelyyn heti syksyllä, kun jäähallin peruskorjaus on saatu valmiiksi. Jos maa-uimala rakennettaisiin samassa yhteydessä, saataisiin synergiaetuja ja säästettäisiin kustannuksissa. Uimahallin aukioloajatkin lisääntyisivät, koska ulkoaltaita pystyttäisiin käyttämään sisäaltaiden kesähuollon aikana.

Maauimalan toteutuminen lähivuosina on lähempänä kuin koskaan. Uimahallin laajentaminen on välttämätöntä. Hallissa käy vuosittain noin 220 000 uimaria. Vilkkaimpina päivinä kävijöitä on yli tuhat. Ahdasta on. Nelisenkymmentä vuotta sitten rakennettu ja vuonna 2005 laajennettu ja peruskorjattu uimahalli ei riitä kasvavan maakuntakeskuksen tarpeisiin. Peruskoululaiset eivät tilanpuutteen takia pääse uimaan suositusten mukaista kuutta kertaa vuodessa eikä uimaseura pysty laajentamaan toimintaansa.

Seinäjoen uimahalliasioiden tulevaisuudesta päätetään pian. Toivon, että jokainen päättäjä kävisi sitä ennen tutustumassa Kokkolan uimahalliin. Kun on nähnyt ja kokenut itse, pystyy paremmin muodostamaan mielipiteensä.

Virpi Kupiainen

Toimittaja