Pääkirjoitus: Jos Linnaan haluat mennä nyt...

En ole koskaan katsonut Linnan juhlia herkeämättä, mutta joka vuosi vähintään toisella silmällä. Nyt tapitan kummallakin, sillä ilmassa on erityislatausta: rakkaat ystävämme ovat kutsuttuina ensimmäistä kertaa. Jännitän heidän puolestaan tietenkin perinteistä kauhunpaikkaa, kättelyä, vaikka juuri siinä kai on lopulta vähiten jännitettävää.

Ehkä minun pitäisi hermoilla enempi tämänvuotista, Suomen luonnosta ammentavaa luomumenua. Että vaikka sitä kuinka rauhallisesti napostelisi, niin mitä jos kurkkuun tarttuu kuusenkerkkää tai siemennäkkileipää, sellaista, joka ei irtoa ennen kuin vedet silmiin nostattavan kakomisen jälkeen. Kuulkaa siis kaverit vähänkateellisen neuvoa ja pysykää kaukana niistä kaikista eksoottisista herkuista.

Linnan tämänvuotinen ympäristöteema ei rajoitu pelkästään ruokaan. Se tarkoittaa luomuainesten suosimista kaikessa, aina sitä kuuluisaa boolia myöden. Nesteytys ei kuitenkaan minua huoleta. Eri vuosikymmenillä tekemieni havaintojen mukaan ystäväni osaavat nauttia tujuakin soppaa elegantin kultivoidusti, joten terveydeksi vaan!

Sen sijaan katson vielä asiakseni varoitella juhlakuteet mahdollisesti pihkalla sotkevista koristeista, jotka nekin tänä vuonna ovat puhtainta luomua.

Linnan tiedotuksen mukaan se tarkoittaa, että koristeina nähdään paljon oksia, havuja, käpyjä, sammalta ja sen sellaista. Tämä on kuulemma työllistänyt henkilökuntaa rajusti, sillä materiaalit on oikeasti pitänyt kerätä luonnosta, kuivattaa ja asetella varovasti paikoilleen.

Tottahan metsänpohjaa voi kylvää parketille ja portaille nopeastikin, mutta jos se pitää saada näyttämään hyvältä, täytyy mukana olla tyylitajua. Muussa tapauksessa moni vieras hyräilee pian lastenlaulua mukaellen: ”Jos Linnaan haluat mennä nyt, näät sammalet myllätyt...”

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

P.S. Etukäteen juhlien puhutuin asu on valmistettu Ioncell-kankaasta, joka syntyy laboratorio-oloissa sataprosenttisesti koivusta. Ensimmäisen naisen tantussa kohtaavat siis tiede, taide ja suomalainen luonto. Aplodien paikka.

Tero Hautamäki

Päätoimittaja