Pääkirjoitus: Kaikki rajoitukset loppuvat perjantaina

Kaikki koronarajoitukset loppuvat perjantaina eikä koronaviruksen aiheuttamaa tautia enää luokitella yhteiskunnan kannalta kriittiseksi tekijäksi.

Ei, nyt ei puhuta Suomesta. Ei ihan vielä. Tuonkaltainen tilanne on kuitenkin yhdessä Pohjoismaassa, Tanskassa.

Siellä terveysministeriö on ilmoittanut, että Tanskassa luovutaan kaikista koronaan liittyvistä rajoituksista perjantaina 10. syyskuuta.

Tanskassa / o homma / hanskassa – syystä että: rokotteita on nautittu ahkerasti. Yli 12-vuotiaista tanskalaisista on rokotettu lähes 85 prosenttia.

Onneksi suunta on sama meilläkin. Maanantaina hallitus kertoi, että pyrkimys on luopua rajoituksista kun 80 prosentilla yli 12-vuotiaista on ollut mahdollisuus saada molemmat rokoteannokset.

Maanantaisten tietojen mukaan ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut jo reilut 82 prosenttia yli 12-vuotiaista. Ennen lokakuun loppua valtaosa heistä on saanut sen toisenkin.

Sitä odotellessa Suomi alkaa purkaa koronarajoituksia heti. Ensimmäiseksi rajoituksia luvataan riisua esimerkiksi kouluissa, kulttuuritapahtumissa ja urheilukatsomoissa, matalan riskin paikoissa, joissa istumapaikat on määrätty.

Kotvan päästä ei enää tarvita määrättyä paikkaakaan. Silloin ihminen istua täräyttää toisen viereen ja toteaa ilman maskia: ”Moro, onks täs vapaata?”

Pala palalta me polon pojat ja tyttäret palaamme arkeen ja juhlaan, joka joskus toissa männä vuonna oli ja jonka enää hämärästi muistaa vain vanhoista valokuvista.

En nyt ala jankata, mutta jos joku vielä arpoo rokotuksen kanssa... Luotetaan piikkiin, ei jäädä kiikkiin – rajoitusten suohon. Neulaa saanut on yhteisellä hyvällä asialla nostamassa rokoteprosenttia.

Hallituksen uutiset tulivat niin sanotusti kreivin aikaan. Kaikki me olemme rajoituksiin tottasen väsyneitä, naatteja. Päätös yhteiskunnan avaamisesta antaa syyn taas suunnitella elämää.

Siinä muuten voi olla alkuun pieni tekeminen. Kaiken eristäytymisen ja pakoilun jälkeen yhteiseen elämään astuminen ja niin sanotun sosiaalisen shakin peluu voi ottaa tovin.

Sen on lupakin ottaa. Ei tarvitse hosua. Edetään toisiimme nähden pienin askelin ja vähän kerrassaan.

Tämä on sitä kuuluisaa valoa tunnelissa. Vaikka mennään kohti pimeintä syksyä, valo vain kirkastuu koronapeikon himmetessä horisonttiin.

Sitä minä kutsun hyväksi uutiseksi. Sortsit jalkaan ja torille!