Pääkirjoitus: Kaupunki juhlisti kesän tuloa terasseilla

Kesä, jonka kerran elää saan, mielestä ei haihdu milloinkaan...

Kai Hyttinen olisi voinut laulaa vaikka tästä kesästä. Tulossa on sellainen suvi, joka ei ihan heti unohdu. On nimittäin kovin vaikea muistaa aikaa, jolloin Seinäjoella ei olisi säpissyt milloin minkäkin kesätapahtuman tahtiin. Nyt on siltä osin hiljaista, mutta otetaan tämä kokemuksena.

Pientä lohtua saatiin heti 1. kesäkuuta, kun terassit avautuivat parhaassa suvisäässä. Töistä pyöräillessä oli hauska bongailla porukoita kaupungin lähes täpötäysillä terasseilla. Maanantaista huolimatta tunnelma oli kultivoidusti katossa – tai taivaissa – riippuen siitä, oliko anniskelualue katettu vai ei.

Maljoja ei nostettu vain terassikauden avautumiselle, vaan yhteiskunnan avautumiselle isommassa mittakaavassa. Saattoipa joku mielessään tuulettaa voittoa koronasta, vaikka se on ehkä vähän liikaa toivottu.

Riskiryhmään kuuluva kaverini on ollut viimeiset pari kuukautta niin varovainen kuin nyt keski- ikäinen mies voi osata olla. Sinkkuna hän tapasi ennen koronaa käydä toisinaan ravintoloissa istumassa. Viime viikolla hän totesi, että varovaisuudellakin on rajansa. Kohta olisi päästävä oluelle lempiterassille.

Sain kuulla nerokkaan toimintasuunnitelman: ”Kaksi, muttei kolmatta”. Ei kolmatta, koska sen jälkeen kuulemma voi olla neljäskin mahdollinen. Sitten on jo vaikeampi muistaa turvavälejä, naamatusten keskustelua ja niin edelleen. Lähikontakti on herkemmässä, kun systeemiin valuu sopivasti mehua.

Baariin lähtiessään ottaa siis aina riskin. Toisaalta voi ajatella niinkin, että elämä on pitkä rivi eriasteisia riskejä. Näkökulmakysymys.

Joka tapauksessa, jos baareilee, terassit ovat the place to be. Nimittäin, pisara- ja aerosolitartuntana leviävä virus hajaantuu ulkotiloissa nopeasti, minkä lisäksi auringon uv-säteily tuhoaa virusta. HS viittasi äskettäin japanilaistutkimukseen, jonka mukaan ”ulkona on lähes 20 kertaa pienempi riski saada tartunta kuin sisällä”.

Tuon voi lukea samalla vahvana suosituksena kaikkeen kanssakäymiseen tänä kesänä. Ulkosalla tavatessa jokainen on aika paljon enemmän turvassa.

Eihän tällä alueella koronatapauksia juuri ole, mutta aina voi tulla. Rajoitusten purkaannuttua vastuu on siirtynyt yksilöille.

Se tarkoittaa sitä samaa kuin keväälläkin, eli hyvää hygieniaa ja fiksua etikettiä muita kohtaan. Se riittää.

Lämmintä erikoiskesää kaikille Eparin lukijoille!

Tero Hautamäki

päätoimittaja