Pääkirjoitus: Käytä kasvomaskia, sillä on merkitystä?

Tämän pääsiäisen trullimuotia ainakin aikuisilla näyttäisi olevan kasvomaski. Maailmalta kantautuneissa kuvissa on jo pitkään näkynyt mielikuvituksellisia ratkaisuja aina pikkuhousuista muovilaatikoihin. Nuo kumpikaan eivät tietenkään suojaa koronaviruksen ilmateitse leviämiseltä, mutta silti kummallakin on merkitystä.

Ei nimittäin pidä väheksyä maskin symbolista arvoa. Kun jollakulla on maski kasvoillaan, se muistuttaa jokaista vastaantulijaa siitä, että ai niin, tuollakin voi olla virus päällä, täytyy varoa taas vähän lisää, ottaa etäisyyttä ja olla vikkelä liikkeissään.

Maski on yleensä aina vähän epämukava asuste. Tällöin se muistuttaa myös kantajaansa suoriutumaan hoidettavista asioista reippaasti.

Näinä päivinä erityisen vauhdilla on syytä käväistä kuivissa sisätiloissa joissa on monia muitakin, kuten vaikkapa kaupoissa. Miksikö? Siksi, että koronahiukkaset kuulemma voivat levitä ilmassa vähän tupakansavun tapaan.

Jos totta, on ilmiötä vastaan vaikea taistella. Siinä tuskin auttaa juuri muu kuin kirurginen sairaalamaski. Sellaisia taas ei monen kotoa löydy, ei meiltä ainakaan. Käytännön vaihtoehdoiksi jäävät lähinnä kaulahuivit...?

Omatekoisen maskin kanssa ei siis voi tuudittautua varsinaiseen suojaavuuteen. Silti, mitä muuta me voimme kuin yrittää. Kyse onkin enemmän veljeydestä ja toisten huomioimisesta ajatuksella: ”sinä ja minä, koronamyrskyssä, samassa veneessä – voi kuinka kummankin tekisi mieli soutaa tuttuun mökkirantaan yhdessä saunomaan”.

Tuttu mökkiranta on tässä kohtaa vertauskuvallinen paratiisi, joka vaihtelee ihmiseltä toiselle. Jokaisen päähän on jo ehtinyt kiteytyä jokin paikka, jonne kaipaa ja toivoo taas pian pääsevänsä.

Pysytään kotona, niin päästään kotoa joskus poiskin.

Tero Hautamäki

päätoimittaja