Pääkirjoitus: Käytetty joulu on monelle uusinta uutta

Joulu on kauppiaan parasta aikaa, toimi hän sitten Ideaparkissa, kivijalassa tai kotona verkkomyymälänsä äärellä. Raha todella vaihtaa taskua: suomalaiset kuluttivat viime vuonna jouluun Tilastokeskuksen mukaan noin 890 miljoonaa euroa.

Kuluttajallekin joulu voi olla parasta aikaa – saa tyydyttää ostoviettiään oikein luvan kanssa. Kukkaron päälle moinen toki käy. Semminkin nyt, kun moni ehti sijoittaa veronpalautukset arvoiseensa elämään jo elo-syyskuussa.

Tänä vuonna keskiverto suomalainen törsää joulumenoihin 530 euroa. Määrä on satasen pienempi kuin vuosi sitten. Summassa lahjojen osuus on 330 euroa, muiden menojen 200 euroa. Tiedot perustuvat Nordean tuoreeseen kyselytutkimukseen.

Yhtä monia kuin on ihmisiä, on joulubudjetteja. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa hankkia lahjoja ja tehdä joulua.

Itse tehty lahja on tietysti paras, mutta se vaatii kädentaitoja. Viime vuosina on suosittu aineettomia joululahjoja esimerkiksi leffalipun tai lahjakortin muodossa.

Uutena trendinä päätään nostaa Ruotsissa jalansijaa vallannut tapa, jonka mukaan ainakin osa varsinkin aikuisten lahjoista hankitaan käytettyinä. Monelle suomalaiselle käytetty joulu on uusinta uutta – joka toinen suomalainen ei ole koskaan antanut joululahjaksi käytettyä tavaraa.

Osuvaa käytettyä lahjaa ei ole helppo löytää. Jos löytää, suorituksella on arvoa. Siten lahjan antaja osoittaa tuntevansa lahjan saajan ja nähneensä erityistä vaivaa juuri hänen vuokseen.

Käytetyn lahjan henkinen aura on vahva myös siksi, että kierrättäminen on aika monen mielestä fiksua ja ekologista.

Eräs tuttava keräilee kotimaista lasidesignia, joka on kuulemma kauneimmillaan käytettynä. Sitä hänelle on lähipiiri hankkinut kirppareilta jo monena jouluna.

Toinen hyvä esimerkki ovat soittimet, jotka ovat parhaimmillaan sisäänajettuina. Aika ei hevin kuluta pilalle myöskään koruja, kankaita, astioita tai työkaluja.

Tietysti kirjat ja levyt – täydellisiä käytettyinä. Minä ainakin ilahtuisin, jos löytäisin paperista vaikkapa 70-luvun Piirpauke-vinyylejä.

Tiettyjä vaatteita lienee mukavin antaa ja saada uusina, mutta itse lämpenisin vanhalle retrolle urheiluseuraverkkatakille.

Oleellista on ehkä se, ettei lahja näytä liian kuluneelta. Jos käytetyn tavaran kunto on hyvä, se passaa pakettiin siinä missä kopallinen uusia.