Pääkirjoitus: Kivenheittäjä, etkö viihdy elämässäsi?

Facebook heitti sunnuntaina silmiini 13.9.2017 Ilkka-lehteen laatimani kolumnin otsikolla ”Pahantekijän tuomiopäivä”.

Kyse oli pastori Kai Sadinmaan rankaisemisesta. Hän kun oli törkeyksissään harjoittanut ammattiaan ja vihkinyt pariskunnan. Kutisevia näppylöitä kirkolle aiheutti se, että pari oli samaa sukupuolta.

Sivusin pride-teemaa jo viikko sitten. En ajatellut jatkaa, mutta kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) viimeisimmän avautumisen (10.9.20 IS) jälkeen ei voi muutakaan. Jos sallitte, siteeraan vähän itseäni kolmen vuoden takaa. Seuraava olkoon rakkaudella Päiville ja kaikille, jotka niin mielellään heittävät sen ensimmäisen kiven.

Jos olet sillä tavalla erikoinen ja poikkeava, ettet pysty olla kyyläämättä toisten parinmuodostusta, ja tuntuu, että happi loppuu, kun kaikki on niin kamalaa ja väärin, tässä yksi neuvo:

Hanki Noora Lintukankaan mainio elämänopas ”Viihdy omassa arjessasi”. Ota opiksesi. Lue erityisesti sivulta 88 ohjeet huolia poistavaan hengitykseen. Sen opittuasi et ehkä heti pyörry jonkin hirvittävän pariskunnan osuessa tuomitseviin silmiisi.

Maailmassa on tälläkin hetkellä paljon pahuutta ja suoranaista raakuutta, josta jokaisen on syytä olla huolissaan. Silti jotkut pitävät tärkeämpänä vahtia, millaisissa pareissa vaihdetaan hellyyttä ja kauniita sanoja.

Taudinkuva on selvä ja sille on nimi, homofobia. Se tarkoittaa samaa sukupuolta rakastavien pelkäämistä ja syrjintää. Homofobia on rasismiin rinnastuva henkinen tulehdustila. Se aiheuttaa kantajalleen epämääräisiä pelkotiloja ja estää häntä keskittymästä omiin asioihinsa.

Voi myös olla, että oman elämän surkea jama pistää kadehtimaan toisten rakkautta. Silloin voi miettiä, mikä omissa kuvioissa on eniten pielessä. Sen jälkeen voi kokeilla positiivista asennetta maailmaan ja ihmisiin – bonuksena voi saada itsellekin hyvän mielen. Yksinkertaisesti: Jos sydän löytää toisen, onko se sinulta pois?

Homofobiasta voi onneksi parantua. Siihen tarvitaan ennen muuta vahva ryhtiliike ja päätös sivistyneestä ajattelusta. Heteron ei tarvitse alkaa homoksi. Riittää, kunhan ei yritä sivusta mestaroida ja kieltää keneltäkään hänelle omalta tuntuvaa seksuaalisuutta.

Suvaitsevaisuuttaan voi edistää vaikkapa kirjallisuuden ja elokuvien avulla. Taiteen kautta on turvallista käsitellä omia ahdistuksiaan ja asioita, joita pitää uhkaavina. Sitä mukaa kun ajattelu kehittyy, suvaitsevaisuus lisääntyy ja mörkö pienenee vähän kerrallaan.

Kunnes, jonain päivänä, erilainen ei enää niin pelota.