Pääkirjoitus: Kivitipusta Kusikivelle

Kotimaan matkailu on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Suomeen on kasvanut sukupolvi, jota ei kiinnosta viettää koko kesälomaa mökillä. Nyt janotaan elämyksiä, joiden perässä ei tarvitse ajaa maan ääriin. Meidän perhe kokeili lähilomailua Lappajärvellä. Voi miten ihanat maisemat olikaan! Vehreät koivut reunustivat näkymää siniselle järvelle. Aurinko paistoi. Suomen kesä voi enää kauniimmaksi tulla.

Yövyimme mökissä Nykälänniemessä. Rauhallista oli. Vain muutama golfseurue kiersi viheriötä ja ilta-auringon valaisemalla terassilla istui kolme henkeä. Harmitti, ettei tarjotuilla palveluilla ollut enemmän käyttäjiä. Vaikka olosuhteet olisivat viimeisen päälle, yritykset eivät elä ilman asiakkaita.

Kovasti ihmetytti se, miksei hotellialueen ympäristöä ole pistetty kuntoon. Yritystä on joskus ollut. Kraaterijärven historiaa on hyödynnetty niemen kiertävällä kuntopolulla. Ainakin parikymmentä vuotta sitten paikalleen pistetyt infokyltit repsottivat kuluneina ja puiset kuntoiluvälineet olivat osittain rikki. Kunnan hoitama yleinen uimaranta oli kunnossa, mutta mökkikylän edessä oleva ranta oli heinittynyt. Laiturikaan ei ollut vielä vesillä. Rantalentiskenttä oli rikkaruohojen peitossa, tenniskenttä oli aikansa elänyt. Seinäjoella tällaisia kohteita on pistetty kuntoon erilaisilla Eu- ja hankerahoilla.

Sen verran asia jäi kaivelemaan, että kyselin Nykälännimen tilanteesta niin Lappajärven kunnalta kuin Kivitipustakin. Parannusta on kuulemma tulossa jo tänä kesänä. Kävelyreitin uudet kyltit odottavat asennustaan ja rantalentis- ja tenniskenttä korjataan kesän aikana. Huh.

Moni asia tuntui kuitenkin olevan edelleen silti sillä tolalla, ettei kumpikaan osapuoli tiennyt, kenen vastuulla ne loppujen lopuksi olivat. Tiivis yhteistyö olisi enemmän kuin tärkeää. Paikat pitäisi saada kuntoon välittömästi.

Lappajärvi on Euroopan suurin kraaterijärvi ja jo siltä pohjalta matkailua pystyy kuvankauniiden maisemien avittamana kehittämään vaikka miten. Työ on jo hyvällä mallilla. Ravintolan pitsoja on nimetty teeman mukaisesti ja hotellin yhteydessä oleva meteoriittinäyttely on kunnostettu upeaksi. Virtuaalilaseilla pääsi palaamaan 76 miljoonaa vuotta taaksepäin ja näkemään kolmiulotteisesti sen, miten asteroidien törmäys synnytti Lappajärven.

Matkailututkimusten mukaan luonto, paikalliseen elämään liittyvät tarinat ja erikoisuudet ovat Suomen matkailuvaltteja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys julkaisi juuri listan kotimaan matkailun erikoisimmista kokemuksista.

Kuuden kohdan listalle oli noussut eukonkannon maailmanmestaruuskisojen ja neitsytperunafestivaalien lisäksi kaksi eteläpohjalaista kohdetta. Toinen niistä on Ylistaron Kylänpäässä sijaitseva Suomen ainut eläinten vanhankoti. Toinen listanousija on Kurikassa oleva Kusikivi, joka luo Ruotsin kuningas Adolf Frederik pysähtyi tarpeilleen vuonna 1752. Mitäs jos aloitettaisiin lähimatkailu vaikka näistä?