Pääkirjoitus: Koe knuffelen tulee – oletko valmis?

Elämme maailmassa, jossa melkein kaikki mahdollinen on jo konhotettu, kulutettu, ostettu, nähty, tehty. Melkein kaikki paitsi lehmien halaaminen korvausta vastaan.

Onneksi tämäkin markkinarako on nyt havaittu ja hyödynnetty. BBC:n uutinen kertoo, että Hollannissa, Sveitsissä ja Amerikassa on farmeja, jotka tarjoavat mahdollisuutta halata ja silitellä lehmiä pitkäkestoisesti, jopa tuntikaupalla.

Homma on lähtenyt liikkeelle aikoinaan Alankomaista. Hollannin kielen sanapari ”koe knuffelen” tarkoittaa suomeksi ”lehmän halailua”.

Ilmiö on valmis maailmalle nyt, kun tutkijatkin ovat todenneet, että siitä on hyötyä. Nimittäin, isoa nisäkästä halatessa ihmisellä erittyy oksitosiinia, rakkaushormonia, jota yleensä saa aidossa kontaktissa toisiin ihmisiin.

Jokainen tietää lemmikkieläimen paijailun hyvää tekevän ja stressiä lievittävän vaikutuksen. Kyse on samasta asiasta. Lehmän bonuksena on valtava halattava pinta-ala ja raukea syke, joka rauhoittaa nopeasti halaajankin.

Yleensä kaikissa trendeissä on kyse myös erikoisuudentavoittelusta. Lehmää halimalla muotitietoinen voi erottautua ja ottaa hajurakoa rahvaaseen, joka rentoutuakseen harrastaa jotain – hohhoijaa – todella tavallista.

Maatilamatkailuyrittäjille ”knuffailu” on huikea mahdollisuus. Nyt, kun lentäminen on monella tapaa ainakin hetkellisesti out, tässä voi piillä kovettu hitti kotimaanmatkailuun. Asiakkaille tarvitsee vain tarjoilla toiminnallisia maatilakierroksia, jotka huipentuvat lehmihakaan. Suomessa on tällä hetkellä noin 250 000 lehmää, joten bisnestä ei estä mikään.

Ulkomaanmatkailun palatessa knuffailu voi purra myös Suomea rakastaviin aasialaisturisteihin. Esimerkiksi japanilaisille voisi räätälöidä Alvar/ammuu -elämyspäivän. Opastettua kierrosta Aalto-keskuksessa seuraisi lehmien halailu lähiseudulla. Ilta huipentuisi makkaranpaistoon umpimetsässä, missä jokainen saisi sytyttää itse oman nuotion. Lopuksi leiriin putkahtaisi MäSä-Duo soittamaan Sontakuormalaulua.

Älkää virnuilko. Tuontyyppinen elämysmatkailu voi olla kaivatun eksoottista ihmiselle, joka asuu pilvenpiirtäjän 29. kerroksessa, liikkuu luotijunalla ja näkee yhtä paljon neonvaloja kuin taivasta.

Vielä vähän lehmistä. Lupaan tehdä jutun levikkialueemme ensimmäisestä maatilasta, joka tarjoaa lehmähalailua elämyshakuisille turisteille.

Kyseessä on nouseva hyvinvointitrendi. Sellaisen saapuminen lakeudelle on uutisen paikka.

Tero Hautamäki

päätoimittaja