Pääkirjoitus: Ku Klux Klan veti lakanansa Seinäjoelle

Seinäjoen kaupunginteatteri esitti lauantaina jotakin, mitä ei ole ennen nähty näillä main. Teatteri marssitti lavalle joukon huppupäisiä Ku Klux Klanin jäseniä näytelmässä Ulkomaalainen.

Vaikka kyseessä on komedia, noilla kohdin tunnelmaan haettiin jännärivaihdetta. Sitä makeampi oli vapauttava nauru, kun toilailevat rasistit saateltiin pilkaten näyttämöltä ulos.

Lakanapoikien kompuroidessa mielessä ehtivät valitettavasti käväistä klaanin todelliset veriteot historiassa, värillisten sorto Amerikassa ja tuore Black lives Matter -liike, joka antoi vaaleissa äänensä Joe Bidenille.

Nyt nähty näytelmä sijoittuu 1980-luvun Georgiaan, joka oli viime viikolla yksi presidentinvaalien ratkaisijaosavaltioista. Jo pelkästään tuo lokaatio teki esityksestä ajankohtaisen.

Vettä myllyyn lisäsivät pari näytelmän hahmoa, jotka käyttivät trumpmaista elekieltä juuri sen verran, ettei viittauksia voinut olla hoksaamatta. Kun esitys oli ohi, luin luurista, että sillä välin Biden oli julistettu Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi. Vanhanaikainen näytelmä olikin yhtäkkiä ajassa kiinni.

Näytelmässä politiikka pirskahtelee pinnan alta. Päältä päin Ulkomaalainen on varsin hauska ja helppo komedia hyvällä näyttelijäntyöllä. Ensi-illassa yleisö nauroi maskiensa takana toistuvasti. Nauru, jos mikä, tekee hyvää näinä ankeina aikoina.

Esitystä voi siis katsoa puhtaana viihteenä. Halutessaan voi kuitenkin nähdä enemmän ja huomata, kuinka vitsailun lomassa otetaan kantaa tärkeiden asioiden puolesta. Rasismin lisäksi esiin nousevat yleinen oikeudenmukaisuus ja inhimillisyys.

Näytelmän nimeä voi mutustella myös sitä taustaa vasten, että Seinäjoki on valtakunnallisesti hännillä tilastossa, joka kertoo maahanmuuttajien sijoittumisesta.