Pääkirjoitus: Kukkahattutätiä pelotti, poliisia ei

Kävin työn puolesta Solar Sound -festivaaleilla lauantaina. Seinäjoen keskustassa järjestetty tapahtuma keräsi noin 7 500 elävästä musiikista nauttijaa. Suurin osa heistä oli nuoria, joita viime viikon pääkirjoituksessa kannustin ottamaan ilon irti kesästä. Toivoin silti koronaturvallista juhlintaa, ettei epidemiatilanne pahene ja muutkin kesän festarit saadaan järjestettyä.

Ei bileet ihan putkeen sen suhteen mennyt. Järjestäjä tarjosi mahdollisuuden terveysturvalliseen käyttäytymiseen, mutta maskit ja turvavälit unohtuivat juhlahumussa. Muuten alueella olo tuntui todella turvalliselta. Olin tyytyväinen, että oma jälkikasvuni vietti aikaa festarialueen aitojen sisäpuolella eikä kaupungin keskustassa, missä ainakin kukkahattutädin olo tuntui turvattomalta.

Jätin auton parkkiin lähelle lippuluukkua, mutta heti kävi mielessä, saako menopeli olla ympärillä olevilta nuorilta rauhassa. Olisi pitänyt uskoa etiäistä, sillä lähtiessäni peruutustutkan äänimerkki ärsytti erästä nuorta miestä sen verran, että hän päätti antaa reilun potkun puskuriin. Pieni teko, mutta seurauksena olisi voinut olla paljon vaivaa ja iso korjaamolasku. Minulle, sillä ei tullut mieleenkään lähteä uhoavan poikajoukon perään kyselemään nimiä ja yhteystietoja. Pakenin paikalta.

Aamulla Ilkka-Pohjalaista lukiessani en ollut yllättynyt uutisesta, jossa kerrottiin, että joukko nuoria oli aamuyöllä uhitellut poliisille ja kannustaneet toisiaan hyökkäämään poliisipartiota vastaan. Tällä kerralla poppoo oli tyytynyt heittelemään poliiseja olutpulloilla. Virkavalta oli kukkahattutätiä rohkeampaa, puuttui tilanteeseen ja vei tekijät poliisivankilaan.

Rikosnimikkeissä puhutaan virkavallan vastustamisesta tai virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta, joista jälkimmäisessä ei tunneta sakkorangaistusta. Minimirangaistus on neljä kuukautta vankeutta. Poliisilla on väkivaltaa kohtaan nollatoleranssi.

Komistario Tomi Mansikkamäki kertoi Ilkka-Pohjalaisen (25.7.21) haastattelussa, että virkavallan vastustaminen on yleistynyt lakeuksillakin. Seinäjoella toinen vastaava rikos kirjattiin samana yönä, jolloin junan konduktooria ahdistelleen henkilön energia riitti virkavallankin vastustamiseen.

Kukkahattutädin ikäluokan kunnioitus poliisia kohtaan on suuri. Jo pelkkä mustamaijan näkemin saa ihon kananlihalle. Nyt aika on näköjään toinen. Suomen Poliisijärjestöjen Liiton tekemän tutkimuksen mukaan 70 prosenttia kenttäpoliiseista on kohdannut väkivaltaa. Poliisi saa väistellä sylkeä, potkuja, puukkoa ja luoteja. Ei hyvä.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

toimittaja