Pääkirjoitus: Kuntavaalit ja EM-kisat kuin kaksi marjaa

Kuten muutkin, katselin kuntavaalituloksia televisiosta. Kuten muutkin, kääntelin välillä EM-jalkapallon puolelle. Huomasin, että lähetykset muistuttivat toisiaan.

Kummallakin kanavalla näytettiin tilastoja siitä, kuka ottelua hallitsi, millaisilla prosenteilla, mikä oli tehokkain joukkue ja paljonko vastustajaansa edellä. Asiantuntijat kommentoivat eri väreissä operoivien tiimien otteita ja analysoivat parhaiten esiinnousseita pelaajia/ehdokkaita.

Samoin kuin EM-kisat, myös kuntavaalit käydään neljän vuoden välein. Halutessaan sekä jalkapalloa että politiikkaa voi katsella taktisena pelinä, jossa oma porukka täytyy vääntää ykköseksi sääntöjen puitteissa.

Väriä tunnustetaan, mutta aina joskus joku loikkaa eli vaihtaa seuraa. Kun näin tapahtuu futiksen huipulla, samalla liikkuvat suuret rahat. Kun näin tapahtuu politiikassa, tilanne muistuttaa alasarjafutista. Silloin asiat tapahtuvat lähinnä rakkaudesta lajiin.

Koska harvasta tulee politiikan kuukausipalkkainen ammattilainen, useimmat ehdokkaat kisaavat rakkaudesta lajiin.

Rakkaudesta päästä hoitamaan yhteisiä asioita – omalla vapaa-ajalla. Se, jos mikä on pyyteetöntä ja omaa etua tavoittelematonta. Jaloutenne on äänestäjillenne esimerkiksi ja kunniaksi.

Hattu nousee lisää, kun tiedetään tulevan pelinne vaatimustaso. Kuntatalouden kentällä on edessä vaikea nelivuotinen, jonka aikana puolustetaan vain niukkenevilla resursseilla. Valitsemallanne tiellä tulee olemaan yhtä tuulista kuin Prunttimäen viheriöllä.

Äänestäjillä on kuitenkin lupa uskoa, että hyvällä yhteispelillä uudet kuntapelaajat kikkailevat pallot maaliin. Siinä hommassa malliksi käy vaikkapa Joel Pohjanpalo – myös valtuustossa on eduksi taitava pääpeli.

Reilu pelaaja ei potki nilkoille politiikassakaan. Jos joskus täytyy taklata, senkin voi tehdä sääntöjen puitteissa. Parempi on silti tyylikäs vartaloharhautus.

Kukaan ei voita aina. Usein tulee tasapeli. Kompromissi saattaa olla pitkässä juoksussa paras ratkaisu.

EM-kisat jatkuvat, mutta kuntakentällä alkaa kesäloma. Levätkää ja ladatkaa akkuja. Elokuussa odottaa vaativa valtuustokausi. Silloin kysytään pelisilmää, viisasta sijoittumista ja turnauskestävyyttä.

Te olette kansan valitsema kuntapolitiikan Dream Team. Teiltä on lupa odottaa hyvää joukkuepelaamista yli puoluerajojen. Tietäkää, että teihin luotetaan kuin Huuhkajat Hradeckyyn.

Tero Hautamäki

päätoimittaja