Pääkirjoitus: Kympin todistus kainalossa kohti kesää

Kesä tulee ja hellettä pukkaa. Jos arskaan tuskastuu, hyvä pakopaikka on elokuvateatteri. Ison kankaan äärellä kelpaa sulkea itsensä hetkeksi ulos tästä ajasta ja paikasta.

Olin katsomassa Rocketman-elokuvan, joka nousi otsikoihin jouduttuaan sensuurin saksiin Venäjällä. Itänaapurissa elokuvasta oli aivan pakko leikata pois ihmistenvälisiä suutelu- ja rakastelukohtauksia.

Hyvää kesää 2019 sinne rajan taa takapajulaan. Minun käy teitä ja teidänmielisiä vähän sääliksi.

Rocketman kertoo muusikko Elton Johnin elämästä viihdyttävästi ja mieleenpainuvasti. Voi kuulostaa erikoiselta suositukselta, mutta elokuva kannattaisi ottaa listalle ainakin kaikkien, joilla on perheessä lapsia ja nuoria.

Tämä siksi, että Elton John kärsi harvinaisen kylmistä ja kuspäisistä vanhemmista. Jos huomaat kenen tahansa syyllistyvän samaan, yritä ottaa asia puheeksi pikimmiten, peilistä tai kasvokkain.

Mukuloista puheenollen, viikonloppuna somessa kiersi mainio todistus, jota toivottiin jaettavaksi kaikille lapsille. Tässä supertoikkarissa on pelkkiä kymppejä, mutta ne eivät tule matikasta tai maantiedosta. Sen sijaan pisteet annetaan muun muassa omana itsenä olemisesta sekä vapaa-ajan ja leikin tärkeydestä. Bonuksena todistuksen kääntöpuolella on YK:n lapsen oikeuksien sopimus.

Varsinkin näin päättötodistusten aikaan oppilaille on syytä muistuttaa, että jokaisella pienellä rakettimiehellä ja -naisella on täyden kympin ihmisarvo.

Opettaja voi halutessaan allekirjoittaa Kympin todistuksen kuin oikean ja jakaa sellaisen koko luokalleen. Samalla voi käydä tärkeää keskustelua siitä, millaista on saada tällainen todistus ja mitä se tarkoittaa.

jossain päin Suomea näin on juuri tehtykin. Lapset saivat kävellä kesälomalle komea kymppirivi kainalossa.

Meitä ihmisiä mitataan ja määritellään erilaisilla asteikoilla ahkerasti. Aina numeroihin ei kuitenkaan pidä tuijottaa liikaa.

Eräs suosittu presidentti on hyvä esimerkki siitä, ettei vaatimaton päättötodistus lopulta kerro paljonkaan ihmisen kyvyistä ja kelpaavuudesta.

Älkää ymmärtäkö väärin: toki kouluarvosanat kertovat tietynlaisista osaamisista, ja hyvät numerot ennustavat usein hyvää loppuelämää. Mutta – vähän huonompikaan numero missään todistuksessa ei vielä millään tavalla tarkoita huonompaa loppuelämää.

Toiset pärjäävät jo koulussa, toiset vasta myöhemmin elämässä, mutta kaikille löytyy ajan myötä oma paikkansa. Kaikkia tarvitaan. Hyvää kesää!

Tero Hautamäki

päätoimittaja