Pääkirjoitus: Lähdimme kolmisin terassille – kannatti

Kyläilin viikonloppuna kultivoituneessa kirjataloudessa, jossa oli myös aimo kasa uusia ja uudehkoja aikakauslehtiä. Monet niistä olivat niin kutsuttuja naistenlehtiä. Koska aikaa oli, aloin selata kasaa.

Kansien perusteella valitsin kaksi mielestäni puhuttelevinta. Pian minä, Anna ja Eeva lähdimme kolmisin terassille. Istahdimme varjoon kahvin ja jäätelön kera. Hetki oli niin otollinen, että huonompikin lause olisi ollut silkkaa hunajaa. Sitä hauskempaa oli, kun eteeni lyötiin monta hienosti kirjoitettua tarinaa.

Ensimmäiseksi luin jutun teatterintekijä-kirjailija Juha Hurmeesta, 60 vuotta. Mieleen jäivät Finlandia-palkitun miehen päivittäinen leikkituokio oman pikkulapsen kanssa, erämiesmäinen luonnon kunnioitus sekä feministinen poliittinen näkemys.

Jälkimmäisestä sen verran, että Hurmeen mielestä eniten poliittista valtaa pitäisi olla naisilla, jolloin maailmassa lie olisi vähemmän sotia ja konflikteja.

Mietin hetken, kumpi on viisaampi mies, Juha Hurme vai Donald Trump. Se oli lyhyt hetki.

Vaihdettuani aviisia ahmin ensin jutun Seinäjoen omasta pojasta, duudsoni Jarno Laasalasta, 40 vuotta. Hän kertoi muun muassa koulukiusaamisestaan, yllättäen löytyneestä ihosyövästään, sopuisasta avioerostaan ja tyynestä elämänkatsomuksestaan.

Kulisseissa viihtyvä Laasala on aina ollut suosikkini Duudsoneista. Nyt hän on sitä entistä enemmän.

Kellon mukaan olin lukenut ”hömppää” tunnin. Luulenpa, että sain enemmän ajateltavaa kuin kesälomalle varaamistani parista romaanista tulen saamaan likimainkaan. Samalla tuli muistutus: Hyvä naistenlehti on hyvä miestenlehti, ja muukin kuin kirjojen lukeminen on siistiä ja smarttia.

PS: Luen mieluiten aikakauslehtiä kylässä, en nääs niitä tohdi tilata. Kokemusteni mukaan tilausta ei halutessaan tahdo saada poikki. Hetken luulee saaneensa, kunnes seuraava numero vääjäämättä kolahtaa luukkuun.

Tero Hautamäki

päätoimittaja