Pääkirjoitus: Lomalaisen To Do -lista – helppo hukata

Tätä kirjoittaessani kello on lipsahtanut vähän tiistaiaamuyön puolelle. Se tarkoittaa, että on Eino Leinon sekä runon ja suven päivä, 6.7.

Viime viikot ovat olleet runollisen lämmintä suvea. Pitkän ja lumisen talven jälkeen näin totaalinen vastakohta on ihan siedettävissä.

Ilman syyhyjä olen ehtinyt uida meressä, järvessä ja joessa. Jatkan siitä kun lompsin lomalle perjantaina.

Lomalaisen To Do -lista on pitkä, mutta helppo hukata. Tai sitten poimin vain parhaat rastit. Esimerkiksi sen, jossa lukee ”Munsala” ja sen, joka ilmoittaa ”padelpäivä Tampereella”.

Auringonhäikäisyyn vedoten jätän näkemättä kohtia, joissa lukee ”siivoa autotalli” ja ”maalaa puutarhavaja”. En niitä väheksy, mutta tiedän, että ne jaksavat odottaa vaikka vuodenkin. Vetovoimaansa himmentää ehkä sekin, että autotallissa siivoilisin todennäköisesti isseksein. Yksin ma pensselöisin puutarhavajankin, luulen.

Sen sijaan Munsalan Storsandiin menisin muiden kanssa, samoin padelkentälle. Yksin vs. yhdessä – sillä on eroa ihmismielen hyvinvoinnin kannalta.

Nykyisin nuorisotyöntekijöiden löytäminen siivous/maalaustoimiin on haastavaa kodissa kuin kodissa. Joten, jos ja kun talon työtöihin käy yksin ryhtymään, on mielialan oltava juuri oikea. Vain silloin niin sanotut pakkoduunitkin voivat olla rentouttavia.

Se, että lomalaisen To Do -lista on pitkä, ei välttämättä ole huono asia. On kivempi lomailla, jos mahdollista tekemistä on paljon kuin liian vähän.

Avainsana on ’mahdollista’. Lomalla pitää saada valita mitä tekee ja koska tekee – vai tekeekö lainkaan.

Ehkä tärkeintä on koettaa leipoa lomasta itsensä näköistä. Silloin voi olettaa, että arjen höykytyksistä palautuminen on tehokkainta.

Tero Hautamäki

päätoimittaja