Pääkirjoitus: Maailma muuttuu – meiningit myös

Hyvää vapun jälkeistä elämää itse kullekin.

Siman ja munkin puraisu sai minut eilen muistelemaan lapsuuteni kotoisaa Seinäjokea.

Ollessani pikkupoika asuimme Itikan risteyksessä kerrostalossa, jonka kivijalassa oli kioski ja naapuritalossa leipomo. Alle kouluikäiselle oli tärkeää saada äidiltä rahakukkaro ja hakea kangaskassilla leipomosta lämpimäisiä aamiaispöytään. Iltaisin me talon eri-ikäiset nassikat vain pyörimme pihapiirissä ja seurasimme tarkkaan kioskin ikkunasta, koska uudet sarjakuva-albumit ilmestyivät myyntiin.

Varsin tavanomaisia muistoja, mutta silti tuntuvia. Aivan samanlaisia kokemuksia omat lapseni eivät enää ole päässeet hankkimaan.

Sellaista elämä on. Maailma muuttuu, meiningit ja maisemat sen mukana.

Itikanmäen kulmatkin ovat muovautuneet ajan myötä ja muuttuvat lisää Seinäjoen rakentuessa vauhdilla. Kaikista päättäjien kopautuksista tuskin ollaan yhtä mieltä koskaan. Jos toinen arvostaa keskustaa, voi toiselle olla paras pellon laita. Enemmän täällä on vuosien varrella silti tehty hyviä kuin huonoja ratkaisuja.

Mitä uuteen rakennuskantaan tulee, on 2016 noussut jalkapallostadion yksi seudun tuoreista nähtävyyksistä.

Nyt stadionin rakennuttaja Raimo Sarajärvi astuu julkisuuteen uudella avauksella, joka nostaa mustakultaisen futisalueen myös valtakunnallisiin kiinteistöuutisiin. Sivulla 6 voit tutustua aiheeseen tarkemmin.

Koska Epari on itseään kunnioittava kaupunkilehti, mekin julkaisemme jutun jokakeväisestä puheenaiheesta - siitä ihtestään.

Lumen alta paljastunut koiran jätös kiusaa esteettistä silmää ja on sietämätön vieras kengänpohjassa. Harvemmin on kuitenkaan koiran syy, mihin jätös jää. Hauvan ulkoiluttaja on vastuussa reiteistä ja jälkien siivoamisesta.

Suomessa on noin 800 000 koiraa. Niiden vaikutuspiirissä elää ainakin pari miljoonaa suomalaista. Me, joilla koira on, tiedämme sessen tuomat terveyshyödyt koko perheelle. Ulkoilun lisäksi jo pelkkä koiran läsnäolo tutkitusti lisää ihmisen mielihyvähormonien eritystä.

Koiranomistajat siis iloitkoon hauveleistaan edelleen. Kaikille olisi kuitenkin helpompaa, jos he korjaisivat vähintään kulkureiteiltä lemmikkinsä jätökset. Se on muiden huomioimista, mikä taas on silkkaa fiksuutta.

Minulle oli mieluisa tehtävä hypätä Ilkasta Eparin päätoimittajan sijaisuuteen Laura Syväojan siirtyessä äitiyslomalle. Haluan kiittää Lauraa saamistani kannustuksista ja toivottaa hänelle hyvää odotusta.

Kokemuksesta tiedän, että Seinäjoki on lapsiystävällinen kaupunki, jonne aikanaan kelpaa putkahtaa!

Tero Hautamäki

päätoimittaja, vs.