Pääkirjoitus: Maailman suurin sivakoitiin Joupiskalla

Seinäjoen Joupiska, Kuperkeikkahiihdot, 17.2.2019, kello 12.10. Pienimpien hiihtäjien sarjassa nähdään hellyttävä kohtaus: Parivuotias tyttö ylittää lähtöviivan, etenee perinteisellä kävelyhiihtotyylillä ilman sauvoja noin 1,5 metriä, pysähtyy ja kääntyy sisäradalle päin, kohti äitiä. Samassa irtoaa oikean jalan suksi. Äiti alkaa autella menopeliä jalkaan, mutta tyttö katselee jo muun tekemisen perään.

Hymyilevä isä astuu taustalta ja pian suksi on taas paikoillaan. Isä ottaa tyttöä kainaloista ja käy ladun ylle hajareisikävelyyn. Yhdessä perhe taapertaa sadan metrin radan sukset latu-urissa tyylipuhtaasti liukuen. Maaliviivalla taapero saa ansaitun mitalin kaulaansa ja kehut hienosta hiihdosta.

Lapsi on hämmentyneen tyytyväinen ja vanhemmat silminnähden onnellisia. Kuperkeikkahiihto onkin yhtä paljon vanhempien elämän sulostuttaja kuin lasten. Vanhemmat saavat ohjelmallista ulkoilua koko perheelle kivassa seurassa. Lapset taas näkevät satapäin kavereita, joista jokainen on yhtä iso voittaja kultamitali kaulassaan.

Viime vuonna kuperkeikkahiihtoihin osallistui 690 hiihtäjää. Samaa odoteltiin tälle vuodelle. Syy, miksei aivan samaan päästy, voi löytyä viime päivien pääkallokeleistä. Kun itse steppailin sunnuntaiaamuna postilaatikolle, liukastelin jäätiköllä koko matkan. Aika moni perhe saattoi ajatella, että Joupiskallakin on vastassa vain jäinen ja kova kenttä.

Sitä iloisempi oli yllätys, kun stadion oli hoidettu kaupungin toimesta huippukuntoon. Kenttä oli täynnä pehmeää lunta ja ladut ajettu viimeisen päälle hyviksi hiihtää. Kiitos ja kumarrus tekijöiden suuntaan.

Jaakko Rajala Seinäjoen hiihtoseurasta luotettavine toimitsijoineen huolehti siitä, että kaikki sujui saumattomasti niin lähtö- kuin maalialueella. Sama ryhmä on vastannut tulospalvelusta. Kaikki 564 hiihtäjää sarjoineen, nimineen ja aikoineen löytyvät lehden seuraavalta aukeamalta.

Erityiskiitos myös Masa Mäki-Reinikalle, joka juonsi tänä vuonna tapahtuman jo 42. kerran. Ihailtavalla supliikilla varustettu herrasmies osaa ottaa huomioon niin lapset kuin aikuiset.

Mieleeni jäi juonnoista monikin asia, mutta erityisesti se, kuinka hän kuulutti Eparin Kuperkeikkahiihdon olevan ”maailman suurin lastenhiihtotapahtuma”.

En tiedä, onko todella näin, mutta onhan se, jos Masa niin sanoo.

Lisävakuudesta käy se, että vuosien varrella tapahtumassa on kirjattu lapsilta yli 31 000 hiihtosuoritusta. En ole kuullut, että missään olisi pantu paremmaksi.

Tero Hautamäki

Päätoimittaja