Pääkirjoitus: Menkää ja kuluttakaa ulkoilmaviihdettä

Tästä se lähtee!

Oopperadiiva Johanna Rusanen-Kartano ja hänen Carlos-koiransa näyttävät Eparin kesälehden kannessa mallia siitä, kuinka kesä lakeuksilla otetaan oikeaoppisesti vastaan – ulvomalla – muttei kuuta, vaan aurinkoa!

Rusanen-Kartano on Ilmajoella laulaakseen Mannerheim-oopperassa. Kyseinen teos on todennäköisesti korkeatasoisinta ulkoilmaviihdettä mitä maakunnan suvessa voi tänä vuonna kokea.

Näin Mannnerheimin vuosi sitten. Vaikka laatua piisasi, se ei kuitenkaan jäänyt viime kesän parhaaksi teatterimuistokseni. Sen sijaan mieleenpainuvin hetki osui samalle reissulle kesän pahimman teatterikokemuksen kanssa. Tulloin olimme vaimon kanssa Lappajärven Halkosaaressa katsomassa Kivikasvojen Suomi 100 -show’ta.

Pahin muisto asiassa oli se, että oli heinäkuu ja palelimme päästä varpaisiin. Seitsemän asteen hellettä ankaroitti vielä pureva tuuli. Vaikka olimme varautuneet omin viltein, väliaika vaati makkaran ja sinapin kanssa kulinaristisen konjakin.

Sisäistä lämpöä tankanneena uskaltauduimme värjöttelemään toiselle puoliajalle, jolla kukin kivikasvo sai oman soolospottinsa. Meidän perheessä on aina fanitettu 70-luvun Finnhitsejä. Arvaatte siis, miten mukavalta tuntui, kun suomi-iskelmän todellisiin legendoihin kuuluva Fredi asteli lavalta suoraan eteemme, kumartui, haki vilttien alta meihin katsekontaktin ja lauloi päin pläsiä hittinsä Avaa sydämesi mulle.

Naurakaa jos tahdotte, tai kadehtikaa, sama se. Joka tapauksessa tuo numero lämmitti niin, ettei sen jälkeen ollut kylmä hetkeen.

Mitään aivan noin sykähdyttävää en vuoden 2018 kesäteatterikokemuksiltani uskalla odottaa. Sen kuitenkin arvaan, että elämyksiä on taas luvassa. Kesäisessä ulkoilmaviihteessä on aivan oma klanginsa, joka piristää lähes poikkeuksetta tavalla tai toisella. Viisas muistaa vain varata mukaan käteistä rahaa ja lämmintä vaatetta.

Ennen kuin lähdet kohti maakunnan monia kesänäyttämöitä, voit leikata tästä Eparista talteen oman Kesäteatteribingon. Sen 25 ruutua perustuvat toimituksen omiin kokemuksiin sekä netissä kiertäviin bingoihin, joita on aikanaan tehty niin yliopistoluennoilta kuin Euroviisuistakin ja nyttemmin vaikkapa kesäteattereista.

Peli on ehdottoman leikkimielinen, eikä sen ole tarkoitus loukata ketään, kaikkein vähiten teatterintekijöitä. Ilman heitä tuhansien ja taas tuhansien suomalaisten kesä olisi oleellisesti köyhempi ja tylsempi.

Tero Hautamäki

päätoimittaja, vs.