Pääkirjoitus: Mielipidevaikuttajan mielipiteellä on väliä

Tuttavani on lääkäri Etelä-Suomessa. Epävirallisessa keskustelussa hän heitti veikkauksenaan, että työikäisiä päästäisiin rokottamaan koronaa vastaan heinä-elokuussa.

Toivottavasti kaveri on väärässä. Toivottavasti Suomi ottaa valtavan piikkiloikan ja alkaa neulastaa väkeä kiihtyvällä tahdilla. Kirittävää riittää.

Se arvailuista. Seuraavaksi tärkeämpi rokoteasia. Viime perjantain Ilta-Sanomissa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi näin: ”Minusta on aivan hölmöä tivata poliittisilta johtajilta vakuutuksia siitä, ovatko he ensimmäisinä ottamassa rokotuksia.”

Olen eri mieltä. Se ei ole hölmöä. Se on kiinnostavaa ja hyvää journalismia. Kansalla on oikeus kuulla poliittisten johtajien mielipiteitä päivänpolttavista asioista.

Puolueiden puheenjohtajat ovat julkisuudessa esiintyviä mielipidevaikuttajia. He toimivat monille kannattajilleen suunnannäyttäjinä ja roolimalleina. Sillä, mitä he vaikkapa rokotteesta lausuvat, on merkitystä.

Tässä kohtaa sillä on merkitystä koko Suomelle. Jos yhtäkkiä esimerkiksi kaikki perussuomalaisten kannattajat päättäisivät jättää rokotteen ottamatta, se tarkoittaisi melkoista rokottamattomien määrää valtakunnallisesti. Pahimmillaan sillä voisi olla merkitystä jokaisen suomalaisen terveydelle siten, ettei laumasuojaa koskaan syntyisikään.

Pahoitteluni, mutta koronarokote on sellainen terveysasia, jossa sopii olla tiukkapipo ja toivoa kaikkien tuntevan piikin lihassaan. Perusteluna se, että korona on yhteinen vihollinen. Se vähintään jarruttaa meitä jokaista ja sitä kautta koko yhteiskuntaa. Toisia se tappaa tai sairastuttaa vakavasti.

Mitä muihin terveysvalintoihin tulee, kukin tehköön arvionsa mukaan. Koronarokotteen kohdalla kuitenkin toivon, että jokainen ajattelisi isoa kuvaa.

Noin puoli vuotta sitten eräs lukija sätti minua sähköpostissa. Hän oli sitä mieltä, ettei Eparissa ole päässyt riittävästi esiin asioiden toinen laita. Sen sijaan esille oli päässyt ”lehtenne kautta yksipuolisesti ajamanne totuus”.

Tein mielestäni silloin oikein. Nuo sanat ovat kuitenkin jääneet sen verran mieleen, että päätin raivata sivulta 19 palstatilaa korona-ilmiön ”toiselle totuudelle”, joka tunnetaan myös salaliittoteoriana.

Kyseisen tekstin Epariin lähettänyt herra esiintyi yhteydenotossaan fiksusti ja on kirjoittanut jutun omalla nimellään. Sellaista käytöstä tekee aina mieli kunnioittaa, vaikka vakavasta asiasta olisikin täysin eri mieltä.

Tero Hautamäki

Päätoimittaja