Pääkirjoitus: Mistä löytyisi Yrittäjä-Jussille morsian?

Yrittäjä-Jussi-patsas on nyt seissyt muutaman päivän uuden torin laidalla ja voi silminnähden hyvin. Paikka OP:n ja Kuislan talon välissä on taiten valittu. Päädystään Jussi vartioi toria tärkiän näköösenä. Samalla kaveri on puolueettomalla maaperällä, häiritsemättä olemuksellaan yhdenkään toriyrittäjän asiakasvirtoja.

Tori, torin seutu ja koko kaupunki ovat täynnä ahkeria yrittäjiä. Siitä syystä patsas on keskustassa juuri oikealla, sille kuuluvalla paikalla.

Vaan mistä löytyisi Jussille morsian?

Millainen ja minkäniminen olisi edustavannäköinen patsas, joka symboloisi ja juhlistaisi eteläpohjalaisten naisyrittäjien olemassaoloa? Vähän sillä ajatuksella kuin Pohjanmaa-elokuvassa sutkaistaan, tiedättehän: ”Täälon viisaus aina asunu vanhoos naisis”.

Tähän täytyy korrektisti lisätä – myös nuoremmissa.

Hyviä ja huonoja ehdotuksia leidipatsaasta voi lähettää Eparin toimitukseen otsikolla ”Jussille morsian”.

Lauantaina vietettiin uuden Keskustorin avajaisia. Väkeä oli hurjasti, mikä teki automaattisesti hyvän tunnelman. Ihmiset olivat ohjelmanumero jo itsessään.

Lavalla pidettiin lähinnä puheita ja haastateltiin torintekijöitä. Eräs kiinnostavimmista ohjelmanumeroista oli aikakapselin hautaaminen. Idea on hyvä: kootaan torin rakentamista ja Nyky-Seinäjokea esittelevä infopaketti, joka kätketään torikivetyksen alle. Päälle sinetti, jossa lukee: saa avata tasan sadan vuoden kuluttua, 27.4.2119.

Tätä lukevista kukaan ei ole paikalla kun kapseli avataan, mutta joku avajaisissa vaunutellut vauveli saattaa olla. Ihmisten elinikä nousee jatkuvasti, joten vuonna 2119 satavuotiaita voi olla vaikka kuinka.

On sitten aivan eri asia, millaisella torilla tuo ikäihminen istuskelee. Sadan vuoden kuluttua Suomessa on nykyisen Unkarin ilmasto ja lempeät talvet, mikä tarkoittaa, että tori on tiuhassa käytössä ympäri vuoden. Niin ikään kiitos ilmastonmuutoksen, täällä on myös paljon vesisateita. Noihin päiviin mennessä sateenvarjoteknologia on kuitenkin kehittynyt niin, etteivät pisarat pääse rannekännyköillä laukaistujen sadekuplien läpi.

2100-luvulla kahvin perinteinen valmistus on maailmasta ajat sitten loppunut. Tilalla on laboratoriossa tehtyä aidon makuista korviketta, johon on lisätty kymmeniä terveysvaikutteita. Ulkomaiset turistit juovat sitä Seinäjoen torilla ahnaasti. Miksi?

Koska kahvi täällä on keitetty puhtaaseen veteen. Se on vuoden 2119 maapallolla tyyris ja himoittu nautintoaine.