Pääkirjoitus: Muista mammaa, mut varsinkin nonnaa

Tulevan sunnuntain sääennuste näyttää kymmentä astetta ja pilvistä. Koska on kuitenkin äitienpäivä, aurinko toivottavasti paistaa joka kodissa.

Normikaranteenissa eläville perheille riittää äitienpäivän normimeininki, tiedättehän – all in, kaikki peliin. Äidit ovat sillä tavalla kivasti kehittyneitä, että enemmän kuin rahalla ostettua he arvostavat luovuutta, huumoria ja itse tehtyä. Ja tietysti klassikko, korttiaamiainen vuoteeseen, toimii aina.

Itse tehtyä on myös tärkeiden sanojen sanominen. Jos haluaa yllättää, voi vaikka täräyttää: Mamma, sono caro e bello (ital., Äippä, olet rakas ja ihana). Jos seuraa alahuulen väpätystä, älä säikähdä. Moni mamma on varmasti ollut viime aikoina aika kovilla monestakin syystä, joten tunteet voivat olla pinnassa.

Aineettomat lahjat ovat nyt in kun turha kulutus on out. Siis vaikka lenkittäkää perheellä mutsia, näyttäkää skutsia ja niin edelleen – te tiedätte.

Tautisen ajankohtainen itse tehty lahja on kasvomaski. Sen ehtii vielä ommella äidin lempiväreistä. Hallitus linjaa ns. kansanmaskien käytöstä pian. Ellei käyttöä paljon olisikaan, on omiin väreihin tuunattu maski mainio muisto historiallisesta keväästä 2020.

Tänä vuonna äitienpäivänä ei pääse ulos syömään – ellei mene piknikille – mutta ulkoa saa yhä tuoda ruokaa sisään. Tilanne, jossa mahdollisimman moni voittaa on seuraava: Tilatkaa paikallisesta ravintolasta äitienpäiväateria ja paikallisesta leipomosta kakku kaupan päälle.

Äiti nauttii ja yrittäjä kiittää. Maksajakin leijuu pilvissä, koska tuntee tekevänsä monta ihmistä onnelliseksi.

Oma tärkeä lukunsa ovat isoäidit, nonne, kun nyt jostain syystä italia on tähän vedetty. Jos nonna (yksikkömuoto) on yli 70-vuotias, hän elää suositetusti karanteenissa. Reipas laulu- tai huuto-onnittelu toimii kuitenkin aina, myös turvaetäisyydeltä.

Jos oletetaan, että nonnalla on pihamaata, hyviä lahjoja voivat olla erilaiset pihakukat ja pihatyöt, haravoinnista multien mölläykseen ynnä muuhun, markin ja tarpeen mukaan.

Kelpo idea voisi olla myös lahjakortti kunnon äitienpäiväjuhlista heti kun karanteeni lakkaa. Mistäpä nonna nauttisikaan enemmän kuin syksyisestä retkestä, hetkestä, jolloin jälkikasvu kerääntyy hänen kanssaan jonnekin yhteen, syö hyvin, viihtyy ja konhottaa vähän. Sitä odotellessa:

Hyvää äitienpäivää kaikille mammoille ja nonneille!

Tero Hautamäki

päätoimittaja