Pääkirjoitus: Muistetaan miettiä mitä möläytellään

Ainahan on mietittävä eikös juu, mitä tässä maailmassa möläyttää. Varsinkin aikuisten.

Tulipa mieleeni, kun lukaisin Petri Tammisen uuden kirjan Se sano. Teos koostuu iäkkäämmiltä suomalaisilta kerätyistä muistoista, kun joku on sanonut heille jotakin rohkaisevaa, jonka muistaa koko elämänsä. Toinen puoli teoksesta taas koostuu möläytyksistä, jotka ovat jääneet painamaan vuosikymmeniksi. Kirja on aitoa kansanperinnettä hyvässä ja pahassa.

Typeristä möläytyksistä kuultiin esimerkki äsken myös TTK-kilpailussa, jossa oli teemana tarinat. Jokainen kilpailija sai kertoa jonkin merkityksellisen muiston, joka myöhemmin muutettiin tanssin kielelle.

Vuosien 2018–19 Ilmajoen Mannerheim, oopperalaulaja Waltteri Torikka muisteli, kuinka tuli alas painetuksi 14–15-ikäisenä.

”En saanut meidän futisjoukkueessa paljon peliaikaa, eikä kai siksi oikein huvittanutkaan. Seisoskelin taas kerran siinä kentän laidalla ja sanoin itsekseni, että voisin vaikka lähteä kotiin. Joukkueemme valmentaja-huoltaja kuuli sen ja tokaisi: Joo, mene vaan kotiisi sitä pianoa pimputtamaan.”

37-vuotias Torikka muistaa tapauksen yhä ja sen, kuinka kommentti tuntui pahalta pitkään. Ei ihme, koska nonsaleeraus tuli aikuisen ja auktoriteetin suusta. Lapsen annettiin ymmärtää, ettet tosiaankaan kelpaa tänne ja sovit ainoastaan tekemään sitä tyhmää juttuasi, pimputtamista.

Toivottavasti kyseinen koutsi näki lähetyksen ja ymmärsi hävetä edes jälkeenpäin.

Ehkä futis ei ollut Torikan juttu. Se ei silti oikeuttanut loukkaavia sanoja. Lisäksi, aivan kuin pianon soittamisessa olisi jotakin pahaa tai väärää.

Myöhemmin Torikka pääsi Tampereen ilmaisutaidon lukioon ja sai kehittyä omaksi itsekseen ilman ääliöaikuisia.

Toivottavasti tuon pätkän näkivät kaikki, jotka ovat lasten ja nuorten kanssa tekemisissä – harrastuksissa, kouluissa ja kodeissa. Aikuisen sanomisilla tai sanomatta jättämisillä voi olla nuorelle valtava merkitys.

Veikkaan, että suunnilleen jokainen on joskus möläyttänyt tyhmästi lapselle tai nuorelle. Toivottavasti jokainen on päässyt korjaamaan mokansa pikimmiten.

Ellei, vielä ei ehkä ole myöhäistä.