Pääkirjoitus: Nuoret voivat hyvin ja huonosti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tekee kolmen vuoden välein kouluissa terveyskyselyn. Sen avulla seurataan suomalaisnuorten jaksamista, päihteiden käyttöä ja yleisiä elämäntapoja.

Viime syksynä Seinäjoella järjestetyn kyselyn tulokset julkistettiin nyt kevään kunniaksi. Tulokset paljastavat, että koulussa viihdytään. Osa nuorista elää entistä terveemmin ja monilla on hyvät suhteet aikuisiin niin kotona kuin koulussa.

Hyvä uutinen on sekin, etteivät viinakset ja tupakka enää ole nuorten keskuudessa sellaisessa huudossa kuin joskus muinoin. Valitettavasti tilalle on tullut astetta pahempia terveydentuhoajia kuten nuuska ja huumeet.

Kyselyn perusteella huumemyönteisyys on kasvanut yhä nuoremmissa ikäluokissa. Positiivinen suhtautuminen poikii kokeiluja ja käytön kasvua.

Asiantuntijoiden suurin huoli tässä ja nyt on kuitenkin nuorison univaje. Moni teini ei yksinkertaisesti nuku tarpeeksi jaksaakseen pyörittää omaa arkeaan tarvittavalla tarmolla.

Syypää on useimmiten käynnykän ja netin käyttö. Univajeen lisäksi se tuo mukanaan muita kielteisiä ilmiöitä. Liikunnan väheneminen, heikentyneet ruokailutottumukset ja nettikiusaaminen ovat yleistyneet kaikissa ikäluokissa älypuhelinten myötä.

Samaan suuntaan on helppo vetää syy-yhteys kun kerrotaan, että nuorten tyttöjen masentuneisuus on kasvanut voimakkaasti. Somen ja netin kuvatulvat vääristävät helposti minäkäsitystä. Ilmiö rasittaa erityisesti tyttöjä, mutta myös pojat saavat oman osansa tehdessään täysin tarpeettomia nettivertailuja.

Some-ahdistuksesta voivat kärsiä myös aikuiset. Helpoksi ensiavuksi teknologian tuomaan vaivaan jokainen voi koettaa ikiaikaisia konsteja: liikunta, metsässä kuljeskelu ja läheinen luontosuhde poistavat asiantuntijoiden mukaan masennusta tehokkaasti.

Tero Hautamäki

päätoimittaja, vs