Pääkirjoitus: Olkaa tarkkana, ettei Ideapark hotkaise

Kurikan uusi yritysalue Magneetti on ollut taas viime päivinä puheenaiheena. Tästä kaupan keskittymästä on puhuttu muun muassa siksi, ettei yhtään yritystä ole vielä ilmoittautunut mukaan. Kurikan asukkailla oli Ilkan gallupissa (1.9.) toiveita esimerkiksi kiinnostavista vaateliikkeistä ja ravintoloista. Hyviä toiveita.

Kurikkaan olisi oleellista löytää sellaisia kauppoja, joita ei Seinäjoella jo ole, tai joita ei olisi tulossa uuteen Ideaparkkiin, jonne on kaavailtu noin sataa liikettä. Joupin 66 000 neliön shopping heaven nielee purematta Magneetin, jos tämä ei ole tarkkana hyvällä suunnitelmalla.

Varsinainen kilpailija Ideaparkille tulee olemaan Tuuri ja Keskinen. Kun kisaillaan maakunnan ja Lähi-Suomen asiakkaista, isoon rooliin voi nousta tapahtumatuotanto. Se on todettu hyväksi hunajapurkiksi ainakin Raision Myllyssä, Suomen 5. suurimmassa kauppakeskuksessa. 83 000 neliön alalla on rapiat 150 liikettä, joista 23 ravintolaa ja kahvilaa.

Myllyn tyylinä on järjestää lähes joka viikonloppuna tapahtumia, joiden kirjo on melkoinen. Muutama tuore esimerkki: Sauruksia esittelevä Dino Expo, lasten elokuvapäivänä Petteri Kaniini -leffa ja oikeita kaneja paijattavaksi, Motor Show ja aulaan ajetut kilpa-autot, Mylly goes Street, jolloin esitellään muotia, katutaidetta ja elävää musiikkia. Lisäksi on 9D-virtuaalimaailmaa, Naantalin muumeja, maksuton muskari lapsille ynnä muuta pientä. Eikä sovi unohtaa huumekoirien SM-kisaa, joka tietysti on nykyaikaisten kauppakeskusten perussettiä.

Raision Myllyssä käyvät myös Turun ja lähikuntien asukkaat. Kauppiaan vinkkelistä heitä on sopivasti eli paljon. Vuonna 2016 Mylly kirjasi 5,5 miljoonaa kävijää.

Meilläkin on ympäryskuntia ja isona naapurina Vaasa. Sopii kuitenkin epäillä Seinäjoen Ideaparkin kovin suurta vetovoimaa vaasalaisten kohdalla. Aurinkokaupungin asukkailla on jo liikkeensä ja hyvät shoppailumahdollisuudet.

Tarvittaisiin Ikea, että Vaasasta ajettaisiin tie kuralla ostoksille Seinäjoelle. Tai ainakin tarvitaan todella hyviä tapahtumia. Yhä enemmän verkkoon painottuvalla aikakaudella kiinnostava live-kokemus voi olla kova houkutin.

Ideaparkin tapahtumasuunnittelua pitäisi kaiken lisäksi tehdä vähän käsi kädessä Seinäjoen keskustan ja uuden torin kanssa. Siinäpä pähkinää ideanikkareille, joihin me uskoen luotamme. Aivan niin kuin hekin luottavat meihin, jotka auliisti parkkeeraamme aikamme ja rahamme aina uusien houkutusten äärelle.