Pääkirjoitus: On syytä iloita, jos jäät paljosta paitsi

Twitterin julkaisut, Facebook-päivitykset, Instagram-tarinat, Whatsapp-keskustelut, uutissovellusten virta ja niin edelleen, nuitahan piisaa.

Mitä enemmän härpäkkeitä on tarjolla, sitä enemmän tuntuu, että niitä pitäisi koko ajan seurata. Olisihan se kamalaa, jos jotakin olennaista menisi sivu suun, tai että tietäisi jostakin myöhemmin kuin muut. Sietämätön ajatus.

Ilmiö ei ulotu enää pelkästään vapaa-ajan some-palveluihin. Se on tunkenut myös työelämään. Vanha kunnon sähköpostikin oli jo monelle aivan tarpeeksi töitä katkomaan ja herättämään paitsi jäämisen pelkoa.

Entä nyt, kun rinnalle ja osin tilalle ovat tulleet uuden sukupolven reaaliaikaiset työkalut, kuten erilaiset chatit.

Näitä keskustelun apuvälineitä tulee seurata vähintään sivusilmällä kaiken aikaa sen katastrofin pelossa, että jokin menee ohi itseltä huomaamatta.

Höpön löpön. Kaikenlaisesta pitääkin jäädä paitsi. Useimpien ihmisten olisi hyvä jäädä useimmista asioista paitsi työpäivän aikana. Paitsi jäämisen ilo on paras ilo.

Jos jäät ilman epäolennaisten tietojen ja keskeytysten tulvaa, voit saavuttaa tehokkaan tilan. Voit saada oikeasti merkityksellisiä ja tärkeitä asioita tehdyksi. Voit jopa tavoitella päivääsi muutamaa ehjää työtuntia, jolloin mikään ei häiritse ydintehtävääsi, mikä se sitten onkin.

Paitsi jäämisen pelosta ja muista tämän päivän työelämän ilmiöistä kirjoittavat edellä kuvattuun tapaan yrittäjät Jason Fried ja David Hansson uutuuskirjassaan Kesytä töiden hullunmylly (Atena).

Lievästä jenkkimäisyydestään huolimatta nämä ohjelmistoalan menestyjät ovat kynäilleet varsin mainion opuksen. Sitä kelpaa lukea jokaisen firman jokaisen työntekijän, oli sitten johtavassa tai johdettavassa asemassa.

Tero Hautamäki