Pääkirjoitus: Paraati huipentaa kevään valmistujaiset

Nyt Seinäjoki ja lähinaapurit, on näytön paikka. Vai haluaako joku, että hävitään vaasalaisille?

Leikki leikkinä, mutta kumminkin.

Nyt on kyse katsojamääristä. Katseen kohteena on Puolustusvoimain lippujuhlan päivän, 4.6., suurparaati. Saman kokoluokan toimintaa on Seinäjoella nähty viimeksi viime vuosituhannella. Vuonna 1993 täällä pidettiin iso itsenäisyyspäivän paraati, mutta siitä on jo neljännesvuosisata.

Vaasassa sen sijaan järjestettiin tämän vuoden helmikuussa näyttävä Jääkäriparaati, vieläpä tulipalopakkasilla. Kylmä ei kuitenkaan väkeä verottanut – paraatia seurasi 10–12 000 katsojaa. Puolet enemmän kuin mitä Puolustusvoimat talviaikaan uskalsi odottaa.

Nyt täällä, Mannerheimin päämajakaupungissa, pitäisi pistää piirua paremmaksi. Puolellamme on ainakin sää. Siinä kun Vaasassa seurattiin ohimarssia toppatakeissa ja pipoissa, meille riittävät sortsit ja t-paita.

Oman ilmoituksensa mukaan Puolustusvoimat odottaa maanantaille noin 10 000 katsojaa. Viikon ensimmäiselle arkipäivälle se on julmettu luku, mutta harvinaista on tarjontakin. Seinäjoen katukuvassa nähdään noin 1 200 sotilasta ja 40 ajoneuvoa. Siihen päälle nousevat vielä 16 hävittäjälentäjää lakeuden ilmatilaa miehittämään.

Paraati on kahden kauppa. Se muodostuu jalkapallostadionilla järjestettävästä katselmuksesta sekä ohimarssista, joka starttaa SJK-pyhätöstä ja kulkee Kirkkokatua pitkin keskustaan.

Marssiessaan joukko-osastot ohittavat myös Seinäjoki Areenan, joka muuttuu pariksi yöksi varuskunnaksi tarjoten majapaikan paraatin osallistujille.

Yle televisioi ohimarssin suorana. Jos on yhtään linssiluteen vikaa, tässä voi nähdä tilaisuuden vetää ykköset niskaan ja poseerata valtakunnan verkossa sukulaisille ja tuttaville.

Ennen patsastelemaan lähtöä kannattaa tutustua lehdestä ja kaupungin sivuilta päivän liikennejärjestelyihin ja teiden sulkemisiin. Ydinalueelle on paras liikkua bussilla, jalan tai fillarilla. Auto on ainoastaan hidaste.

Puolustusvoimien paraati huipentaa omalta osaltaan kevään viimeisen viikonlopun ja on ikään kuin näyttävä fanfaari kaikille valmistumistaan juhliville. Tapahtuman päätteeksi soltut valtaavat Lakeuden puiston, mistä kreikkalaiset ruokakojut ovat juuri ehtineet alta pois. Puistossa Diandra ja Club for five heittävät sotilassoittajien kanssa kolmen tunnin ilmaiskeikan.

Seinäjoki on tapahtumakaupunki, se tiedetään. En kuitenkaan muista, että täällä olisi koskaan maanantaisin pistelty yhtä isolla jalalla.