Pääkirjoitus: Piiristä uusi ja vetävä kaupunginosa

Piiri pieni pyörii – paitsi ettei Piirin alue ole pieni. Törnävän vanhan piirimielisairaalan tontti on kooltaan peräti 20 hehtaaria. Suuri ja vaikuttava se on myös muilta ominaisuuksiltaan, monen mielestä aivan parasta Seinäjokea.

Pari vuotta sitten kiinteistöyhtiö Karhu osti koko alueen. Kunnianhimoinen tavoite on tehdä siitä uusi, kylämäinen kaupunginosa. Sellainen Seinäjoen Fiskars, käsityöläisten alue, jolla asuisi mahdollisimman monenlaista väkeä lapsiperheistä ikäihmisiin.

Suunnitelmien startiksi Piirillä pidettiin viime lauantaina avoimet ovet. Tapahtuma veti hyvin väkeä, ja monen kuuli huokailevan, miten ihana täällä olisi asua.

Ei ihme, jos huokailtiin. Alueella on kosolti vetovoimaa ja myönteistä pöhinää. Ja onhan se supertrendikästä rakentaa uutta vanhan kylkeen, jos sen tekee taitavasti.

Yhdestä lauantain kohokohdista vastasi Merja Lamminkangas Seinäjoen oppaista. Hän veti iltapäivällä erinomaisen Piirin opastuskierroksen, jolle osallistui noin 150–200 henkeä. Suuri osallistujamäärä kielii siitä, että alue ja sen historia kiinnostavat monia.

Tunnin aikana opimme yhtä ja toista ”Hourulasta”, sen entisistä potilaista ja henkilökunnasta sekä elämänmenosta, joka oli parhaimmillaan täysin omavaraista kaupasta ja postista pesulaan ja ruokahuollosta rakentamiseen. Piiri oli aikoinaan kuin kaupunki kaupungissa.

Kun tätä päivää ajattelee, tulee Törnävästä heti mieleen Provinssi, jonka kylki on kasvanut jo Piiriin kiinni. En yllättyisi, jos Karhu pelimannihengessä pystyttäisi yhden sivulavan Piirille. Se palvelisi musiikin ystäviä ja markkinoisi uutta aluetta kaikkialle Suomeen. Kenties alueelta voisi löytyä myös apu Provinssia pitkään kiusanneeseen majoitusongelmaan.

Festivaalin lisäksi moni muukin Törnävällä toimiva hyötyy jatkossa uudesta Piiristä, joka nostaa lähiseudun profiilia ja arvoa entisestään.

Jo nyt Piirin alueelta löytyvät teatteri, vaatelainaamo, leipomo, tanssikoulu, kauneushoitola...

Mitä onkaan tulossa? Huhun mukaan pöydällä on jo tukku vuokrasopimuksia, joita ei vielä saa julkistaa.

Oma lukunsa Piirillä on kaikkien tuntema Seurala, jota aletaan entistää ensi talvena. Remontin jälkeen se voi nousta taas kovaksi tekijäksi kaupungin vapaa-aikamarkkinoilla.

Sivulta 10 voit lukea lisää Johannes Karhun mietteitä Piirin alueen uusista tuulista.