Pääkirjoitus: Pitäisikö saada äänestää kännykällä?

Sunnuntaina sataa aina, laulaa Tapio Rautavaara. Tulevalle pyhälle on kuitenkin luvattu pari astetta lämmintä ja aurinkoa. Miten autuas keli ulkoilla äänestyspaikalle ja antaa oman äänen sataa tarkkaan harkitun ehdokkaan laariin.

Ai mistäkö puhun? Tietysti seurakuntavaaleista. Vain äänestämällä voit vaikuttaa ja vain vaikuttamalla voit voittaa. Kuka mitäkin pitää voittona, mutta ainakin palkintona voi olla rahtusen enemmän sinunnäköisesi seurakunta. Jos ajatellaan isosti, voit vaikuttaa myös hiippakunnan ja koko kirkonkin asioihin. Mieti siis tarkkaan, kelle äänesi annat.

Seurakuntavaaleja on kiusannut alhainen äänestysprosentti. Jos oikein ymmärrän muistaa, niin edellisissä vaaleissa viisi kuudesta äänioikeutetusta seurakuntalaisesta jätti äänestämättä. Se on paljon se.

Tässä on ennen muuta mietinnän paikka kirkolla ja seurakunnalla. Miksi yhtään useampaa ei kiinnosta? Vai pitäisikö äänestys saada tehdä kotoa käsin kännykällä? Ehkä se aktivoisi monia nukkuvia.

Itse olen sitä mieltä, että aina kun on pienikin yhteiskunnallisen vaikuttamisen paikka, se on käytettävä. Muuten on oltava suu supussa. Sellainen, joka ei ole edes yrittänyt vaikuttaa, ei voi mistään valittaakaan.

On loistava idea, että jo 16-vuotias pääsee äänestämään. Rippikoulu on hiljan käytynä ja päässä aivan risteilee ajatuksia kirkon toiminnan kehittämiseksi. Ellei omaa ehdokasta kuitenkaan ole löytynyt, voi nuori vanhempiensa mieliksi äänestää ehdokasta, jota he hänelle tuputtavat.

Omakin ehdokas löytynee, sillä Seinäjoen seurakunnassa valitaan kirkkovaltuustoon 39 jäsentä neljässä eri äänestyspaikassa: Lakeuden Ristissä, Nurmon srk-kodilla sekä Peräseinäjoen ja Ylistaron seurakuntataloilla.

Äänestyspäivänä kaikenikäinen voi antaa äänen myös nallevaaleissa, joissa valitaan varhaiskasvatuksen nimikkonalle. Jos matkassasi on alle kouluikäisiä äänestäjiä, he saavat nallevaaliin osallistumisesta muistoksi satukirjan.

Ylistarolaasia hemmotellaan nallevaalin lisäksi ekstrabonuksella: äänestämässä käydessään heillä on mahdollisuus hankkia ainutlaatuinen muisto oman kylän äänimaisemasta. Komian Kirkon 50-luvulla rakennettuihin urkuihin on nyt vaihdettu sata uutta urkupilliä. Vanhat on päätetty panna pussiin ja myydä kappeliseurakunnan musiikkityön tukemiseksi.

Miettikääpä tätä kuvaa: Miten pollealta näyttääkään se emäntä tai isäntä, joka sunnuntaina omaa ehdokastaan äänestettyään maksaa käteisellä kolmimetrisen urkupillin ja astelee kiiltävä putki olallaan kohti kotia, lempivirttään vihellellen...

Tero Hautamäki

Päätoimittaja