Pääkirjoitus: Positiivinen ajattelu vie varjosta valoon

Mikä on parasta mitä juuri nyt voit ajatella? Jollekin se on nurkan takana odottava joulu. Toinen alkaa heti haaveilla raikkain tuoksuin täyttyvästä kesäyöstä.

Itse kuulun mieluummin jälkimmäisiin. Yötön yö tuntuu kuitenkin olevan kovin kaukana juuri nyt. Pikemmin tuntuu siltä kuin elettäisiin aamusta iltaan vain yötä, yötä ja yötä. Päiviä vähän valaissut lumipeitekin suli eikä uutta kuulemma ole heti luvassa. Tarkoittaa sitä, että meidän raskautettujen on yhä vain synkemmässä tarpominen, mennen tullen ja palatessa.

Onneksi talvipäivänseisaus on pian, 21.12. Siitä alkaa päivä pidetä. Kohta meitä lämmittää kevätaurinko.

Hei, käänsinkö juuri kelkkani? Huijasin itseni positiiviseen ajatteluun? Jes!!!

Olen viime päivinä lukenut paljon perusteluja siitä, millainen on positiivinen kaupunkilainen. Hän on yhden perustelun mukaan muun muassa sellainen, joka ”talven pimeimpänäkin päivänä tervehtii iloisesti ja on valmis auttamaan, ilman puolelle kylälle tyypillistä hapannaamaa”.

Edellinen sitaatti on eräästä ilmiannosta, jolla perusteltiin Seinäjoen positiivisinta kaupunkilaista.

Epari, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari ja Seinäjoen Seudun Nuorkauppakamari käynnnistivät vuosi sitten ensi kertaa ilmiannon, jossa sai ehdottaa mielestään Seinäjoen positiivisinta henkilöä. Tänä vuonna homma uusittiin. Määräaikaan mennessä kauppakamarin sivulla käytiin perustelujen kera jättämässä kaikkiaan 113 ilmiantoa kaupungin positiivisimmaksi henkilöksi vuosimallia 2018.

Nimilistan kanssa lähes yhtä laajaksi kasvoi ammattien kirjo. Mukana oli kirpputorin myyjiä, ravintoloitsijoita, yksityisyrittäjiä, urheilijoita, tatuoijia, kätilöitä, luokanopettajia, kunto-ohjaajia ja niin edelleen ja niin edelleen.

Lopullinen valinta tehtiin pitkään istuneen raadin päätöksellä. Valintaan vaikuttivat niin saatu äänimäärä kuin perustelujen laatu. Kärki oli äärimmäisen tiukka. Tärkeämpää on kuitenkin se, että jokainen mukaan ehdotettu oli jonkun mielestä kaupungin positiivisin. Tänä vuonna ilmiantajat jättivät myös kunnon perusteluja.

Ensi vuoden aikana Eparissa tullaan julkaisemaan juttusarjaa, johon poimitaan yllätyshaastatteluihin joitakin ilmiannettuja ja kysytään, miten he toteuttavat positiivisuutta elämässään, työssään ja arjessaan.

Tero Hautamäki

Päätoimittaja