Pääkirjoitus: Sadan kilomerin säteen kesäloma

Terveiset kesälomalta! Kiitos kysymästä, vapaapäivät sujuivat oikein leppoisasti.

Kesäloma-aikoja sumpliessamme totesin puolileikilläni, etten haluaisi aloittaa lomaa heti kesäkuun alussa, koska silloin voi olla vielä lumi maassa. Toisin kävi! Aurinko nosti lämpotilan hellelukemiin melkein joka päivä. Kesän lapsena vietin päivät ulkona heräämisestä iltaan saakka. Yöksikään ei meninannut malttaa mennä sisälle, sillä pihakiikussa oli niin ihana nauttia lämpimistä kesäilloista, vehreästä näkymästä ja lintujen äänistä.

Huono – tai miten sen nyt ottaakin – puoli loistavassa kesäsäässä oli se, että pankkotyöt jäivät tekemättä. Siivoukset ja muut sisähommat oli tarkoitus hoitaa sadepäivinä, mutta koska niitä ei ollut, tehtävälista ei lyhentynyt yhtään. Se ei haittaa, sillä kaappeja ehtii käydä läpi syksyllä, jolloin tuuli tuivertaa ja sade piiskaa nyt kukoistavien kasvien varsia kohti kuralammikkoja.

Korona-ajan kesäloma oli poikkeuksellinen muutenkin kuin täydellisten säiden puolesta. Tavallisesti olemme reissaneet vähintään viikon Keski-Euroopassa, mutta pandemian takia tämän kesän määränpäinä olivat lähinnä kuisti ja terassi.

Koko lomalla en matkustanut yli sadan kilometrin päähän kotoa. Kesäkuussa kävimme Lappajärvella, missä saimme huomata, että heinäkuu on edelleen synonyymi sanalle kesäloma. Vaikka sää oli kuin morsian ja hotelli Kivitipun parkkipaikalla oli rivi turistibusseja, rannassa oleva Veannetar ei liikennöinyt ja rantabaari oli kiinni.

Asia jäi mietityttämään. Kaikki eivät voi lomailla heinäkuussa eikä elokuuta ainakaan lapsiperheissä voi koulujen alkamisen takia lukea kesälomakuukaudeksi. Koronakesänä suurin osa lomalaisista matkailee kotimaassa, joten eikö yrittäjien olisi kannattanut käyttää tuhannen taalan paikka hyväkseen ja takoa silloin, kun rauta on kuuma?

Toinen minireissu suuntautui Närpiön kautta Kaskisiin. Loman kohokohtiin lukeutuu lounas kasvihuoneravintolassa. Luonnonkukilla koristellut salaatit olivat todellakin ruokaa myös silmille. Valkosipulimansikoita muistellessa vesi herahtaa edelleen kielelle.

Kaskisissa ihailimme merimaisemia ja ajoimme auton lossiin ihan hyvin vuoksi. Suomalaisten kesälomasuunnitelmissa vilahtavat usein paikat Turun saaristo ja Ahvenanmaa. Miksi ihmeessä lähteä merta edemmäs kalaan, kun samantyylisä kohteita on päivämatkan päässä?

Innostuin lähialueen saaristomatkailusta niin paljon, että kesän aikana aion käydä ainakin Bergön ja Raippaluodon saarilla. Tulevana viikonloppuna kohteena on Kristiinakaupunki, jossa vietetään kesämarkkinoita.

Vaikka työt alkoivat, vielä on kesää ja kauniita päiviä jäljellä. Nautitaan niistä!

Virpi Kupiainen-Ämmälä

toimittaja