Pääkirjoitus: Seinäjoen viisumaine on nyt uhattuna

Hey folks! Come and take a look, there’s a couple of Finns here!

Äänessä on kämppäkaverimme Niamh Shields. On euroviisulauantai 25 vuotta sitten. Istumme rouvan kanssa Irlannin Corkin keskustan pubissa nimeltä The Lobby. Paikka on täynnä. Euroviisujen seuraaminen baarissa on maan tapa.

Niamhin ilmiantoon on hyvä syy: tv:ssä esiintyy Suomen vuoden 1996 euroviisuedustaja Kantri-Jasmine – nainen, bootsit ja kitara. ”Niin kaunis on maa”...laishenkinen artisti. Sen täytyy olla esityksen kantava idea, koska kyseinen kappale on laimeaakin tylsempi.

E nsimmäinen säkeistö alkaa: ”Joka sekunnin, jonka kanssas olla saan / joka minuutin, tunnen yhä varmemmin...”

Tunnen yhä varmemmin, kuinka meitä katsotaan. Hymyihin sekoittuu alentuvaa sääliä. Onneksi pöytään aikomamme Suomen lippu jäi askartelematta.

Nolatakseen maanmiehensä lopullisesti Jasmine laulaa vahingossa biisinsä instrumentaaliväliosan päälle. Vaikka töppäily hävettää, alan tuntea myötätuntoa nuorta laulajaa kohtaan.

Äänestyksessä Suomi ei saa kuin Norjalta 2 pistettä, Islannilta 7. ”Niin kaunis on maa”...tuu finaalin jumboksi. Tietysti Suomen tappion kruunaa Irlannin voitto. Eimear Quinnin ”The Voice” on kaikkea mitä Suomen ”ääni” ei ole: hyvin sävelletty, jännittävä ja tyylikäs.

Voitto on irkuille jo seitsemäs, eikä se juuri hetkauta paikallisia. Mekään emme jaksa selitellä. Vikahan ei ollut Jasminen. Vika oli Suomen viisukoneiston.

Päätämme olla palaamatta maahan, joka vuosi vuodelta pettää katajaisen kansansa kaikessa kansainvälisessä, kuten Euroviisuissa.

Tuolloin viisufanista tuntui pahalta. Nyt ei tunnu, vaikka kisat ovat taas ovella. Sen sijaan tuntuu, että Seinäjoen viisumaine on nyt uhattuna.

Lauantaina Suomi sijoittuu Rotterdamissa sijoille 1-10. Sen myötä Blind Channelista tulee joko toinen voittaja tai ainakin toiseksi menestynein viisuedustaja sitten Lordin ykkössijan vuonna 2006.

Tähän saakka toiseksi menestynein sitten Lordin on ollut seinäjokelainen Softengine, jonka Something Better sijoittui vuonna 2014 sijalle 11 saaden 72 pistettä.

Aivan kuten Lordi, Softengine puraisi rockilla. Nyt sen tekee Blind Channel. Samalla pojat pyyhkivät lattiaa voittajaksikin veikkaillulla Italialla.

Ellei Suomi lauantaina sijoitu kärkikymppiin, lupaan syödä hatullisen isoja pensasmustikoita sotkettuna pöydällä pehmenneeseen vaniljajäätelöön. Yök.

Tero Hautamäki

Päätoimittaja