Pääkirjoitus: Seinäjoki vetäisi onnistuneet överit

Pojankoltiaisena lainasin ja luin ahkerasti yhtä ja toista, myös sarjakuvia. Terveisiä Seinäjoen kaupunginkirjastolle, jolla oli varsin hyvä sarjisvalikoima jo 40 vuotta sitten.

Yksi suosikeistani oli ranskalainen avaruusagentti Valerian. Eräässä albumissaan hän seikkaili Syrtessä, tuhannen planeetan tärkeimmässä metropolissa, jota kutsuttiin myös avaruuden pääkaupungiksi.

Jos minulle silloin 70-luvulla kirjaston hyllyjen välissä olisi joku kuiskannut, että poika, jonain päivänä Seinäjoki on avaruuden pääkaupunki, olisin minä häntä lautaset suurina silmitellyt. Ja niin vain kävi, että näin on nyt.

Viikko sitten Seinäjoki ilmoitti olevansa avaruuden pääkaupunki. Siitä on mustaa valkoisella. Myös La Rebuplican kaltaiset arvostetut sanomalehdet Italiaa myöten ovat asiasta kirjoittaneet.

Well done, sinä kurakauppalaksikin haukuttu kotikaupunkini! Sillä eikö niin, että mieluummin överit kuin vajarit. Jos haluaa erottua muista, ei kannata lähteä mitäänsanomattomuuksien linjalle. Vai mitä tuumitte näistä tajunnan räjäyttävistä sloganeista, joilla tutut kunnat yrityksiä ja asukkaita houkuttelevat: Hirvensalmi – Elämää ja enemmän, Kannus – Juuret elämälle, Marttila – Täynnä elämää, Oripää – Täyttä elämää, ja niin edelleen.

Ainakin Seinäjoella on uskallettu ylittää latteudet ja niin sanotusti vetää isolla pensselillä. Hauska sanaleikki lakeusmaiseman avaruudesta toimii myös englanniksi, joten pisteet oivalluksesta TBWA-mainostoimistolle. Toivottavasti rohkea teema poikii jotakin jännää Seinäjoen katukuvaa myöten. Kyllähän moinen titteli velvoittaa kaupunginisiä ja -äitejä yllättämään pääkaupungin asukkaat aika ajoin iloisesti.

Miten olisi vaikkapa uudella keskustorilla järjestettävä ilmaistapahtuma Rakettirock tai Lakeuden puistossa pidettävä liikuntakurssi, jolla opetetaan moon walkia?

Tero Hautamäki

päätoimittaja, vs.